Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Reflexní páska / foto: shutterstock

Reflexní pásky vás učiní viditelnými i v té nejčernější tmě!

Nejenom běžci a cyklisté, ale i obyčejní chodci z řad dětí i dospělých. Ti všichni, pohybují-li se na komunikaci, jsou součástí dopravního provozu. A jako takoví by měli vidět, ale také být viděni! Jak toho docílit?

Chodci v silničním provozu patří mezi ty nejzranitelnější. Následováni cyklisty a motorkáři. Obzvláště v noci a za ztížených viditelnostních podmínek, kdy je řidiči protijedoucích motorových vozidel vůbec nemusí zaregistrovat. A taková srážka s automobilem může být fatální. Přitom existují jednoduché způsoby, jak jí předejít.

Fluorescentní není reflexní

Při pohybu na komunikaci za bílého dne doporučujeme používání tzv. fluorescentních neboli barevně výrazných signálních materiálů, ať již žlutých, oranžových či zelených. Ty jsou za bílého dne, ale i při snížené viditelnosti samy o sobě viditelné z velké dálky. A spolu s tím upozorňují i na svého nositele. Nezaměňujte je však za materiály reflexní. Těch si za bílého dne z hlediska barvy ani nevšimnete. Po setmění vám však mohou zachránit život. Učiní vás totiž viditelnými až na vzdálenost dvou set metrů. Jak to je možné?

Cyklista

Život vám zachrání odražené světlo

Ochranu vám v dopravním provozu poskytne tzv. odražené světlo. Jakmile jinými slovy dojde k osvícení objektu (například reflektory protijedoucího vozidla) vybaveného reflexním materiálem, tak ten světlo až na zmíněnou dvousetmetrovou vzdálenost odrazí zpět. Řidič protijedoucího vozidla vás tedy v dostatečné vzdálenosti zaregistruje.

Praktické reflexní pásky

Jedním z nejrozšířenějších reflexních prvků se v této souvislosti ukazují tzv. reflexní pásky (vyrobené z vysoce kvalitního reflexního 3M materiálu a splňující evropskou normu kvality EN13356), které si snadno ovinete na zápěstí, ke kolu, kočárku, noze i kabelce. Tato reflexní páska je v podstatě praktickým reflexním náramkem, který vás nijak neomezuje v pohybu. Vybírat můžete z pásků různých rozměrů a barev (žlutá, červená, modrá, oranžová i bílá).

Reflexní pásky

Buďte viditelní i o půlnoci!

Co se ceny týče, za nejlevnější samonavíjecí pásku například na e-shopu altima.cz zaplatíte okolo třiceti korun. Páska s LED světlem vás vyjde na zhruba čtyřnásobek. Na tomto e-shopu však seženete i pásky na suchý zip a obzvláště pro sportovce z řad běžců, cyklistů a inline bruslařů vhodné reflexní magnetické LED klipy se dvěma režimy svícení (blikání a svícení) a čtyřmi červenými diodami. S těmi budete viditelní i v té nejčernější tmě. Tak neváhejte a buďte v bezpečí. I v noci!

K tomuto článku není otevřena diskuze