Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Exekuce / foto: shutterstock

Byznys s chudobou v Česku nadále kvete bez omezení

V Česku je podle údajů Exekutorské komory v současné době 4,3 milionu aktivních exekucí, a na jednoho zadluženého člověka tak připadá více než jedna exekuce.

Novela exekučního řádu je zklamáním pro dlužníky i exekutory

Z toho, co se podařilo prosadit do novely exekučního řádu, o níž se jednalo více než 2 roky a která má vstoupit v platnost od 1. 1. 2022, je pro dlužníky pozitivní například přednostní splácení dluhu před úroky. V současné době dlužníkovi hradícímu své závazky, neustále dluhy narůstají, protože se přednostně hradí penále a úroku a teprve v poslední řadě se umořuje jeho dluh. Druhým pozitivním krokem je zastavování tzv. marných exekucí, tedy těch, u kterých se za 6 let vymáhání nepodařilo z dlužníka dostat žádné peníze. Původní dlužná částka přitom nebyla vyšší než 1 500 Kč. Za léta platnosti se dlužná suma mohla vyšplhat i na desetitisíce. Typicky se jedná o dluhy vznikající z pokuty za jízdu na černo nebo neuhrazené složenky za energie, apod.

Finanční problémy
Finanční problémy - zdroj: shutterstock.com

Spravedlivé exekuce v nedohlednu

To je ale kromě několika kosmetických úprav tak nějak vše, co se podařilo. Co se naopak prosadit nedařilo, je tzv. teritorialita exekutorů. To znamená přiřazování exekutora dlužníkovi podle místa jejich bydliště. Tím by odpadly někdy až extrémně vysoké náklady na exekuční řízení z důvodu nutné dopravy exekutora po celé republice, které nehradí nikdo jiný než dlužník. Někteří exekutoři jsou schopni si do svých nákladů navíc napočítat více než absurdní položky a lidé již tak chudí se kvůli nim dostávají do dalších osidel finanční krize. Tím, že se poslanci nesnažili v tomto ohledu exekutory usměrnit, dali společnosti jasný vzkaz: Byznys s chudobou se v Česku stále vyplácí.

Prázdná peněženka
Prázdná peněženka - zdroj: shutterstock.com

Jeden dlužník, neomezeně exekutorů

Další z poměrně důležitých principů, který stále v novele exekučního řádu nebude zanesen, je princip jednoho na jednoho, tedy na jednoho dlužníka jeden exekutor, který koordinuje všechny exekuce. V současné době může mít jeden dlužník více než jednoho exekutora, což v konečném důsledku vede k většímu administrativnímu zatížení pracovníků personálního oddělení zaměstnavatele, u něhož dlužník pracuje. České firmy se pak právě z tohoto důvodu brání zaměstnávání dlužníků, protože si nechtějí zbytečně přidělávat práci. A dlužníci se stále točí ve spirále, z níž se vymaní jen málokterý z nich. Odměny exekutorů přitom rostou a díky tomu, že jde prakticky o soukromý byznys, nejsou nijak omezovány.

 

Zdroje:

https://www.ekcr.cz/aktuality-pro-media

https://www.charita.cz/

Byznys s chudobou v Česku nadále kvete bez omezení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!