Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krypto obchody / foto: Thapana_Studio / shutterstock

3 kryptoměny, které si můžete koupit a držet navždy

Ethereum má nyní hlavní katalyzátor v podobě upgradu The Merge, ale je také na co se těšit. Bitcoin je decentralizovaná globální síť, která představuje bezpečné aktivum pro jednotlivce po celém světě. Ravencoin těží z Ethereum Merge, ale má i zajímavý dlouhodobý potenciál.

Trpěliví investoři by mohli být dlouhodobě odměněni za nákup těchto špičkových kryptoměn v době, kdy je trh nejistý. Kryptoměny mají za sebou bouřlivý rok, kdy ceny od začátku roku dramaticky klesaly, ale letos v létě se zvedly. Přišly masivní katalyzátory, které přinesou trvalé změny druhé největší kryptoměny a kryptosvěta. Vzhledem k tomu všemu, co se děje, je vhodná doba zachovat si dlouhodobou perspektivu a podívat se na tři nejlepší kryptoměny, které můžete koupit a držet navždy.

1. Ethereum

Minulý týden byl dokončen dlouho očekávaný přechod Etherea (ETH 3,04 %) z konsensu proof-of-work na proof of stake.

Ačkoli se stalo běžnou mylnou představou, že The Merge zrychlí transakce v síti Ethereum a sníží poplatky, bude mít i další výhody. Přechod na proof of stake umožní většímu počtu držitelů Etherea podílet se na získávání odměn ze sítě, protože nyní mohou vsadit své Ethereum a získat tak podíl z transakčních poplatků. I když k tomu držitelé musí mít 32 Ethereum a splňovat několik dalších požadavků, spousta služeb třetích stran, jako je Coinbase (COIN -0,95 %), umožňuje zákazníkům s menším množstvím Etherea odevzdat své Ethereum do staking poolu a vydělat tak na úrocích. Coinbase v současné době vyplácí roční procentní výnos 3,25 % ze vsazených Ethereum.

Sloučení také výrazně sníží uhlíkovou stopu Etherea, protože těžební zařízení náročná na energii již nebudou pracovat dnem i nocí, aby produkovala bloky Etherea. Některé zdroje odhadují, že spotřeba energie Etherea před Merge odpovídala spotřebě energie země jako Chile. Odborníci předpokládají, že přechod na proof of stake sníží tuto energetickou náročnost o více než 99 %, což je velký přínos pro planetu i pro investory, kteří se nyní mohou cítit pohodlněji při investování do Etherea.

Skvělé na dlouhodobém držení Etherea je, že ačkoli je The Merge obrovskou událostí, vývojáři Etherea se tím nezastaví. Vitalik Buterin, spoluzakladatel Etherea, odhaduje, že po The Merge bude blockchain využívat pouze 55 % svého potenciálu. The Merge připravuje půdu pro sharding, při kterém je blockchain rozdělen na mnoho řetězců, aby se snížilo přetížení sítě, což by mělo po plné implementaci nakonec pomoci zvýšit rychlost a snížit poplatky. Úroveň dosavadního pokroku a budoucí ambice činí z Etherea, druhé největší kryptoměny podle tržní hodnoty, aktivum, které je třeba koupit nyní a držet navždy.  

2. Bitcoin 

Zatímco se všechny zraky před sloučením upíraly na Ethereum, Bitcoin (BTC 0,55 %) se od svého minima 17 664 USD v polovině června tiše zotavuje a získává přibližně 15 %.

Po The Merge bude Bitcoin, kryptografická jednička podle tržní hodnoty, stát osamoceně jako hlavní proof-of-work aktivum na vrcholu kryptosvěta. Zastánci Bitcoinu považují konsenzus proof-of-work Bitcoinu za bezpečnější než proof of stake a věří, že The Merge posílí image Bitcoinu jako bezpečné decentralizované sítě. Domnívám se, že jak proof of work, tak proof of stake mají své přednosti, a vlastnictví Bitcoinu i Etherea považuji za nejrozumnější přístup pro investory.  

Někteří zpochybňují status Bitcoinu jako zajištění proti inflaci, protože cena Bitcoinu letos částečně klesla kvůli rostoucí inflaci v USA. Je však důležité si uvědomit, že Bitcoin je globální síť s uživateli po celém světě. Navzdory svému letošnímu poklesu stále představuje životaschopné a dostupné bezpečné aktivum pro jednotlivce v zemích, kde dlouhodobě bují inflace, jako je Turecko a Venezuela.

Jak a kde držet bitcoin? Zkuste bitcoin penezenku.

3. Ravencoin 

Ravencoin (RVN -0,90 %) je s tržní kapitalizací 530 milionů dolarů a 71. místem v žebříčku tržní kapitalizace mnohem menší a méně zavedený než Bitcoin nebo Ethereum. Při investování do Ravencoinu tak existuje větší riziko, ale také značný růst. Na rozdíl od Bitcoinu a Etherea, jejichž cena se pohybuje v řádech tisíců dolarů, můžete Ravencoin koupit za pouhých cca 0,06 USD. Ravencoin zaznamenal letos v létě oslnivou výkonnost, přičemž jen za posledních 30 dní si připsal více než 50 %.

Letní nárůst Ravencoinu je způsoben tím, že se jedná o proof-of-work kryptoměnu, kterou lze těžit pomocí těžebního zařízení GPU (grafický procesor). Všechny GPU, které těžily Ethereum, potřebovaly po sloučení Etherea někam odejít a Ravencoin je jednou z nejatraktivnějších destinací. Ravencoin má prudký nárůst rychlosti hašení, což naznačuje, že těžaři již přešli na Ravencoin.

3 kryptoměny, které si můžete koupit a držet navždy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!