Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Egypt a rybáři / foto: Jirkont

Je čas vyrazit do Egypta. Za mořem? Na ryby!

Milujete rybaření a chtěli byste pro svůj triumfální kousek vyrazit do zahraničních vod? Pak se jako jedna z možných cílových destinací nabízí Egypt. Pobřeží Rudého moře totiž neumožňuje jen aktivity vhodné pro turisty, kteří se chtějí slunit na pláži.

Představte si stovky kilometrů svobodného a opuštěného pobřeží vojenského prostoru, kde nenarazíte na stovky turistů ani lodí. Zní to jako sen? Pak je čas začít balit. Egypt volá.

Ráj pro sportovní rybáře? Tuňáci, kanicové, barakudy a kranasové už čekají. Slušné úlovky a jižní slunce – to může být balzám na duši každého vášnivého rybáře. Toužíte po dovolené v teplých krajinách? Vydejte se do Egypta a spojte dovolenou s aktivním odpočinkem – s rybařením.

Rozmanitost úlovků v Egyptě

Rudé moře je štědré moře. Poskytne vám velké množství nádherných úlovků. Takový kranas obrovský může mít až 50 kilogramů. Oblíbené tu jsou také královské makrely, zlak nachový, barakuda, pořádný kanic, tuňák pruhovaný, rejnok či dokonce žralok. Výjimkou však nebývají ani ryby, které žijí v blízkosti nádherných korálových útesů – čtverzubci, pyskouni nebo chrochtalové.

Rybářská sezóna

Chcete-li využít rybářskou sezónu v Egyptě, máte čas až do června. Ideální podmínky tady totiž panují od října právě do počátku léta. Jak se rybaří? Ideální společnicí rybolovu jsou motorové lodě. V takovém případě si užijete den plný nezapomenutelného rybolovu přímo na moři. Ubytovaní můžete být buď v hotelu a na ryby denně vyjíždět, nebo volit pro někoho dobrodružnější možnost – ubytování přímo na palubě lodi. Tak můžete s mořem a rybami vstávat i usínat.

Jaké způsoby rybaření v Egyptě využít?

Jaké ryby chcete lovit? Jaký styl rybolovu preferujete? Tomu je třeba přizpůsobit nejen techniku, ale především vybavení. Jednu z možností je přívlač přímo z lodě. Rybolov probíhá především v okolí korálových útesů a mělčin. Tímto způsobem můžete ulovit kranase, chňapala, tuňáka i markelu královskou. Podle toho, po jak velkém úlovku toužíte, je pak potřeba vybrat vhodný prut. Větší kousky vyžadují větší výbavu – prut by tak měl mít 2,4 až 3 metry s vrhací zátěží 150 až 300 kilogramů. Neméně důležitý je pak naviják. Volte rozhodně kvalitu se slušnou brzdnou silou i nosností.

Dalším typem rybolovu je chytání ryb, které se pohybují u dna. Loví se v hloubce až 50 metrů. Nástrahou bývají filety nebo celé ryby, které je však třeba zatížit olovem. Ještě hlouběji se pak pohybuje rybolov na jig – speedjigging. V hloubkách 40 až 100 metrů se loví na tenké jigy nebo pikery s jigstreamy o hmotnosti až 400 gramů. Nástrahou můžete rychle pohybovat vertikálně, nebo ji vláčet. Doporučují se velmi rychlé pohyby, proto ten název speedjigging. Jde o fyzicky náročný způsob lovu udicí, ovšem i ten má své příznivce. Opět je nesmírně důležité vybavení – kromě speciálního prutu je potřeba již zmíněná zátěž.

Kromě těchto druhů lovu ryb je možná také přívlač za plující lodí. Trolling vám umožní pochytat ryby, jako jsou makrela, barakuda, kranas nebo tuňák. Rybolov probíhá na povrchové nástrahy, ideálně s prutem o délce 1,8 až 2,4 metrů. Ten by měl doplnit kvalitní naviják s minimálně 300 metry vlasce s nosností  minimálně 35 až 60 kilogramů.

Proč do Egypta?

Do Rudého moře se snadno zamilujete, ať už jste rybář, potápěč nebo příznivec velké slané louže. Vody jižního Egypta jsou navíc komerčnímu a částečně sportovnímu rybaření uzavřeny, a tak je tu velká šance, že chytíte vaši trofejní rybu. Kromě rybolovu si navíc užijete nádherný pohled pod hladinu průzračně čisté vody a když budete mít štěstí, potkáte dokonce nádherné přátelské delfíny.

 

Je čas vyrazit do Egypta. Za mořem? Na ryby!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!