Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rosalie Lombardo / foto: Wikimedia Commons: Maria lo sposo, volné dílo

Spící kráska v sicilských katakombách

Není mumie jako mumie, tahle vypadá jako anděl a občas na vás i zamrká. O kom je řeč? O mumii malé Rosalie Lombardo, kterou je možné vidět v sicilských katakombách v Palermu.

Katakomby v Palermu ročně navštíví tisíce turistů z celého světa a pravdou je, že většina touží spatřit především záhadnou Rosalii.

Katakomby v Palermu

Kdo byla Rosalie Lombardo?

Nebyla to žádná princezna, dcera šlechtice ani jinak výjimečná dívenka. Ale byla to dcerka milujícího otce, který se nedokázal smířit s její smrtí v pouhých dvou letech. Rosalie zemřela v roce 1920 na zápal plic, který byl vyvolán španělskou chřipkou. Její otec – Mario Lombardo – chtěl alespoň podobu své krásné holčičky uchovat navěky, a tak požádal o pomoc balzamovače.

Balzamovač Alfred Salafia

Tělíčko malé Rosalie dostal do péče chemik a taxidermista Alfred Salafia. Měl za úkol dívku nabalzamovat a zakonzervovat tak její tělo, aby zůstalo i po smrti stejné. Podařilo se mu to dokonale. Aplikací roztoku glycerínu, formalínu, síranu zinečnatého, chloridu a alkoholu s kyselinou salicylovou stvořil spícího anděla, který ještě i po sto letech od své smrti uchvacuje tisíce lidí.

Mrkající andílek

Maličká Rosalie Lombardo měla zlaté vlásky, jemné nazlátlé řasy, modré oči a celkově vzhled anděla. To vše se díky Alfredu Salafiovi zachovalo dodnes. Uložena je v rakvi kryté sklem, aby bylo dosaženo požadované teploty a vlhkosti vzduchu a její tělo se nerozkládalo ani po návštěvě tisíců turistů. Díky tomu, že holčička zemřela s očima jen lehce přivřenýma, vznikla pověra o mrkajícím andělovi. Ve skutečnosti se jedná o optický klam. Ve chvíli, kdy světlo dopadne na stále zachovalé oční panenky malé Rosalie, způsobí to dojem, že dívka mrkla.

Kapucínské katakomby v Palermu

Rosalie Lombardo byla jednou z posledních, kdo byli do kapucínských katakomb na jihu Itálie pohřbeni. Poprvé se zde pohřbívalo v 16. století, kdy klášterní hřbitov dosáhl své kapacity a bylo třeba hledat nové řešení, kam mrtvé ukládat k věčnému spánku. Prvním pohřbeným byl jeden z bratrů kapucínů – Silvestr z Gubbia. Od té doby katakomby pohltily zhruba 8000 mrtvol, z toho přibližně 1250 mumií. Jsou skutečně zajímavou, byť morbidní turistickou atrakcí a není divu, že stále lákají nové a nové turisty.

Katakomby v Palermu

Spící kráska v sicilských katakombách

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!