Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sigirija / foto: Hang Dinh / Shutterstock.com

Sigiriya, buddhistické království vystavěné na vulkanickém kameni, je právem považováno za osmý div světa

Palácový komplex z 5. století je důkazem neuvěřitelně vyspělé městské architektury, která udivuje archeology i turisty z celého světa.

Pro všechny milovníky úžasných míst naší planety představujeme pevnost s názvem Sigiriya, kterou naleznete na Srí Lance, konkrétně v severo-centrální části tohoto asijského státu. Tyčí se na kamenném monumentu vulkanického původu a její kořeny sahají dle historiků a archeologů až do období mezi třetím a pátým stoletím našeho letopočtu. Jde o rozsáhlý komplex buddhistického paláce, kde kromě původních staveb naleznete pozůstatky rozlehlých zahrad i značné množství nástěnných maleb odhalující mnohé z dávné historie. Od 14. století byla však pevnost zcela opuštěná a znovu ji objevil až v roce 1908 britský průzkumník John Stille.

Palácový komplex

Jde vskutku o velkolepé dílo. Celá stavba se tyčí ve výšce 370 metrů a je součástí obrovského skalního útvaru, tzv. „Lví skály“, která je viditelná i z několikakilometrové vzdálenosti. Dominantní obrovské lví tlapy určují celému masivu nadpřirozený vzhled a symbolizují nedobytnost pevnosti, původní otevřená lví tlama umístěná mezi tlapami se již nedochovala. Říká se, že každý, kdo chtěl v dávných dobách vstoupit do nitra pevnosti, musel dle vůle tehdejšího krále Kasyapy projít těmito tlapami a otevřenými ústy krále savany.

Lví skála

Celý komplex je archeologicky významnou památkou, jelikož podává důkazy o vyspělosti tehdejší městské architektury. Svědčí o tom nejen samotný klášter a budovy vystavěné na vrchní ploše masivu, ale také řada jeskyň, tunelů, kanálů, fontán a podzemních cest, které zajišťovaly přívod vody do všech obydlených částí. Kromě toho jsou na zdejších stěnách k vidění původní malby a fresky, které podávají živý obraz o životě i kultuře tehdejší společnosti.

Fresky zdobící zdejší stěny

Není proto divu, že tato stavba byla díky své historické hodnotě zapsána v roce 1982 na Seznam světového dědictví UNESCO a dodnes je vyhledávaným místem odborníků i laiků, kteří přijíždí z celého světa, aby se na vlastní oči nechali uchvátit jejím kouzlem.

zdroj:
https://sigiriyatourism.com/

 

Sigiriya, buddhistické království vystavěné na vulkanickém kameni, je mnohými cestovateli považována za osmý div světa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!