Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cetina – pramen / foto: shutterstock

Pramen řeky Cetiny působí jako magické oko Dalmácie

Ochlazení v průzračné vodě i pokochání se okolní krajinou nabízí místo, kde pramení jedna z nejznámějších chorvatských řek.

Na úpatí Dinárského pohoří začíná svoji cestu řeka Cetina, která se dále vine podél krasového pole u Sinje, stáčí se podél hory Mosor, aby se v závěru svého toku vlila do Jaderského moře u městečka Omiš. Její kaňony, soutěsky, vodopády, kaskády a mohutné peřeje využívají milovníci raftingu a její spád slouží také jako zdroj energie pro několik významných vodních elektráren. V neposlední řadě je voda této řeky balena do lahví a prodávána jako pitná voda, což vypovídá o její čistotě a kvalitě.  

Řeka Cetina

Křišťálový pramen láká profesionály i amatéry

My se však zaměříme na její pramen, který je často prezentován na sociálních sítích jako jedno z nejkrásnějších míst v Chorvatsku. Mnoho profesionálních i amatérských fotografů, turistů i místních sdílí své obrázky, které tak lákají další návštěvníky k vidění tohoto jedinečného přírodního jevu. Chorvatský Glavas nebo Veliko vrilo připomíná obrovské dračí oko nádherné tyrkysové barvy, v jehož zornici se lze ponořit až do hloubky 115 metrů. Jeho zvláštní tvar a prolínající se barvy všech odstínů modré a zelené z něj udělaly světový unikát a vyhledávanou turistickou destinaci.

Pramen Cetiny

Osvěžení v ledové vodě

Zvláště v horkém létě, kdy bývají teploty vzduchu vysoké a moře prohřáté tak, že neposkytuje potřebné osvěžení, lze využít chladných vod tohoto pramene. Koupají se zde však pouze otužilci a odvážlivci, jelikož voda běžně dosahuje teploty jen okolo 8 stupňů Celsia. Kousek od pramene naleznete nejstarší chorvatský kostel – předrománský kostel sv. Spasitele z 9. století, který této lokalitě ještě přidává na atraktivitě. Pokud letos v létě plánujete dovolenou v blízkosti Šibeniku nebo Splitu, rozhodně si nenechte ujít návštěvu pramene řeky Cetiny.

 

Zdroj:

https://www.journal.hr/lifestyle/cetina-izvorska-bistra-voda/

https://www.chorvatsko.cz/vylet/zahori.html

 

Pramen řeky Cetiny působí jako magické oko Dalmácie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!