Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Máma a dcera na tříkolce / foto: shutterstock

Tyto tříkolové kola pomáhají seniorům zůstat mobilními

Starší lidé mají často problém s mobilitou. Ideálním řešením je tříkolka, která splňuje specifické podmínky pro použití také pro lidi s tělesným postižením. Její výběr je ale pro každého seniora individuální. Úkolem článku proto není navrhnout vám koupi konkrétního modelu, ale poradit vám, na co se je třeba při jeho volbě zaměřit.

Co charakterizuje dobrou tříkolku?

Utužování zdraví seniorů je náročnější, než je tomu u mladších ročníků. Problémy v souvislosti s různými chorobami, zejména co se týče pohybového aparátu, totiž mnohé sportovní aktivity přímo vylučují. Například běh, který velmi namáhá klouby. Moderní tříkolky pro důchodce jsou však v tomto směru ideálním řešením a výbornou zdravotní pomůckou.

Pochopitelně, výroba a prodej kvalitních tříkolek musí být přizpůsobeno specifickým požadavkům seniorů, jejichž zdravotní problémy souvisejí se sníženou mobilitou. Základem je jejich snadné používání, bezproblémové nasedání, bezpečnost bez rizika pádu a také pocit vysoké stability při jízdě.

Uvedené podmínky a vlastnosti splňují na trhu tříkolek, včetně těch na elektrický pohon, například značky Gommer a Camping. V nabídce jsou ve více modelech a v různém cenovém rozpětí. Záleží jen na vás, čemu konkrétně dáte přednost a který model se vám nejvíce zalíbí.

Další důležité vlastnosti tříkolek

Zmíněné vlastnosti tříkolek jsou sice základní a potřebné, ale nejsou jediné, které zlepšují komfort cyklistiky pro seniory. Aby skutečně tříkolka pomáhala a přinášela radost ze sportování, třeba před výběrem konkrétního modelu zvážit ještě tyto:

Délka zadní nohy - změřte si délku nohy kvůli komfortu šlapání. Běžné tříkolky se vyrábějí pro zadní délku nohy od 70 do 110 cm. Blatníky - pozor na ochranu kol, abyste mohli jezdit taky na mokrém terénu. Stabilní konstrukce - tříkolka by měla být přizpůsobena zdravotním potřebám lidí se sníženou pohyblivostí. Stabilní konstrukční rám je v tomto směru základ. Nastavitelné sedadlo - důležitý parametr pro pohodlí jízdy. Výška ideálního nastavení sedla od země by se měla pohybovat v rozmezí od 780 mm do 1100 mm od země. Samozřejmě, záleží to od tělesné výšky. Nastavitelná výška řidítek - výšce sedla od země třeba přizpůsobit taky výšku řidítek. Jde o důležitý parametr pro pocit stabilní jízdy. Vysoká nosnost - zde třeba započítat kromě tělesné váhy také váhu případného nákupu. Většina modelů tříkolek totiž disponuje nákupním košíkem, díky kterému si můžete nakoupit a odvést domů větší nákup. Doporučuje se nosnost alespoň 130-150 kg. Řetězový pohon s ochranným krytem - důležité kvůli bezpečné jízdě. Pneumatiky s reflexní páskou - zvyšuje viditelnost v šeru a tmě.

Věděli jste, že ...

... tříkolky u seniorů a u lidí s tělesným postižením zlepšují ​​schopnost udržení rovnováhy a orientaci? Dalšími zdravotními benefity jsou zlepšení krevního oběhu, dýchání a posílení těla po fyzické stránce.

Výhody elektrické tříkolky

Některé osobní dopravní prostředky mohou být pro seniory nedostupné. Hlavně pokud trpí závažnější formou snížené mobility. To se pochopitelně projeví i na duševním zdraví, přičemž mohou snadno podlehnout depresím. Jak to řešit? Ideálním východiskem jsou v poslední době stále populárnější elektrické tříkolky pro dospělé.

Jednou z největších výhod elektrických tříkolek je to, že se velmi jednoduše ovládají. Z toho důvodu jsou ideální pro seniory s těžkým tělesným postižením. Také mají tichý chod a ve srovnání s motorovými vozidly mnohem nižší náklady na provoz. Snadno s nimi projdete přes obrubník a nemusíte se bát ani jízdy po hrbolatém terénu.

Další výhodou, kterou ocení každý senior je, že si můžete do prostorného úložného koše snadno odložit větší nákup. Samozřejmostí je taky polohovatelná sedačka, a to včetně opěrky.

Nemusíte se bát ani o bezpečnost. Elektrické tříkolky jsou totiž vybaveny tlumenými a dálkovými světly, brzdovým světlem, zpětnými zrcátky, tlumiči, tachometrem, blinkry a možností uzamčení řídítek. Jelikož jde o elektrický pohon, nechybí ani ukazatel stavu baterie.

Věděli jste, že ...

... průměrný dojezd na jedno nabití baterie je u elektrických tříkolek 40-70 km? A to bez šlapání do pedálů. Samozřejmě, na trhu existují taky ​​modely s větším dojezdem, což se ovšem projeví na vyšší ceně tříkolky.

Jak vybrat elektrickou tříkolku?

Při výběru elektrické tříkolky je v první řadě důležité zaměřit se na její výkon. Existují tříkolky s výkonem okolo 400 W, ale taky 800 W. Pokud plánujete s tříkolkou jezdit po náročnějším terénu a na delší výlety, doporučujeme přiklonit se k co možná nejvyššímu výkonu. Pokud plánujete využívat tříkolku pouze na jízdu ve městě a po kvalitních rovných cestách, bude vám stačit nižší výkon.

Další parametr, který je třeba sledovat, je dojezd na jedno nabití baterie. Pokud chcete využívat elektrickou tříkolku naplno a přitom stále neřešit stav baterie, je pochopitelně pro vás nejvhodnější verze tříkolky s co možná největším dojezdem.

Co se ještě vyplatí při výběru konkrétního modelu zvážit? Pro seniory je ještě důležitá pohodlná sedačka s výklopnými opěrkami - doporučujeme vyzkoušet hned při nákupu. Také byste měli zvážit kvalitní odpružení podvozku, které výrazně tlumí jízdu po nerovnostech.

Zaměřte se taky na prostor, který se nachází v oblasti nohou. I při krátké jízdě by vaše nohy měli mít dostatek místa. Seniorům pohodlí při jízdě zajistí také odkládací koš, kde si kromě nákupu mohou odložit zdravotní a vycházkové hole, nebo uzamykatelné zavazadla. K některým modelům lze tento koš dokoupit.

 Další parametry závisí už čistě jen na vašich osobních preferencích. Některé modely mají například v ovládací části LCD displej. Jiné zase nabízejí výhodu nízké hmotnosti a nižší ceny. Proto byste si měli dobře zvážit, co všechno budete od své tříkolky požadovat a na jakou jízdu ji budete využívat.

Rada na závěr

Nezapomeňte, že pro seniory se sníženou pohyblivostí je kromě uvedených parametrů důležitá taky nosnost elektrické tříkolky. Zvláště pokud ji budete využívat na nákupy, nebo potřebujete mít u sebe zdravotnické pomůcky. Z tohoto důvodu by se nosnost tříkolky měla pohybovat v rozmezí 150-180 kg.

Tyto tříkolové kola pomáhají seniorům zůstat mobilními

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!