Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Záhřeb / foto: shutterstock

Co ukrývá Záhřeb? Muzeum neúspěšných vztahů, lanovou dráhu i krásnou přírodu

Chorvatsko každoročně navštěvuje obrovské množství Čechů, kteří jsou tam už známí, jako by to byl jejich druhý domov. Hlavní město Záhřeb skýtá mnoho zajímavostí, takže se na to pojďme podívat.

Velmi podivné a neobvyklé muzeum

The Museum of Broken Relationships, chorvatsky Muzej prekinutih veza, v překladu se to dá nazvat jako Muzeum neúspěšných vztahů - velký tahák pro turisty, protože takové muzeum je opravdu k vidění málokdy. Muzeum bylo založeno dvěma chorvatskými umělci - filmová producentka Olinka Vištica a sochař Dražen Grubižić. Bylo to na základě popudu, kdy ukončili svůj čtyřletý vztah a rozhodli se žádat od svých přátel nějaké věci, které mají po rozpadu svých partnerských vztahů. A tak se muzeum zrodilo v roce 2010. O rok později dokonce dostali cenu za nejinovativnější muzeum v Evropě.

Národní divadlo

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie

Celým jménem je to Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a svatého Štěpána a Ladislava nebo jenom Záhřebská katedrála. Zažila si různé věci, například byla roku 1242 zničenu po vpádu Tatarů do Uher, pak ji zase několikrát zachvátily požáry nebo poničilo zemětřesení.

Směle do přírody

A to v Záhřebu zcela jistě směrem do zdejšího nejstaršího veřejného parku - Maksimir Park. Je součástí kulturního dědictví města, ale co se ještě důležitější - žije tu mnoho zvířat a rostlin. Založili ho už v roce 1787, čímž se stal v té době nejstarším v jihovýchodní Evropě. Otevřen byl roku 1794. Je zde opravdu nádherná příroda - velké louky, mnoho zátok, pět jezer. Na této ploše se zabydlel kupříkladu strakapoud střední, což je jeden z ohrožených druhů. Kdo by se chtěl vydat na tohle místo, musí na východ města.

Maksimir Park

Na jihu zoologická

V jižní části Maksimir park je zoologická zahrada. Chorvatsko má celkově tři zoo a tohle je jedna z nich. Ta v Záhřebu je členem Evropské Světové asociace zoologických zahrad a akvárií. Navíc je účastníkem Evropského programu ohrožených druhů. Celkem tu má domov 2225 zvířat z 275 druhů - pandy červené, okapi, leopard severní, velbloud velký a jiné.

Lanová dráha přímo v centru města

Je to celkem neobvyklé, ale Záhřeb má ve městě lanovou dráhu. Disponuje dvěmi vozy, přičemž kapacita je 28 cestujících na každý vůz. 16 lidí může sedět a 12 stát. V roce 2005 prošly rekonstrukcí budovy horní i dolní stanice. Do provozu ji uvedli 23. dubna 1893 a od té doby neměla ani jednu nehodu. Za rok urazí vozy okolo 4000 km.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1h%C5%99eb

Co ukrývá Záhřeb? Muzeum o neúspěšných vztazích, lanovou dráhu i krásnou přírodu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!