Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moravský kras / foto: shutterstock

Severní část Moravského krasu nabízí spoustu pěkných míst

Moravský kras nabízí spoustu krásných míst a jeskyní k návštěvě. My vás zavedeme do jeho severní části a podíváme se na Sloupsko-šošůvské jeskyně a do městyse Křtiny. A že nás toho nečekalo málo.

Nejsevernější zpřístupněné jeskyně v Moravském krasu

Sloupsko-šošůvské jeskyně leží v nejsevernější části Moravského krasu a nabízí celkem 4 prohlídkové trasy. A to jsou zážitková, zimní, krátká a dlouhá prohlídka. Zážitková trasa je pro opravdové nadšence, během které si budete připadat jako skuteční speleologové. Svítit si budete baterkami a místy se budete i plazit.

Krápníková jeskyně
Krápníková jeskyně – Zdroj: Shutterstock.com

My jsme si vybrali prohlídku dlouhou. Ta měří celkem 1760 metrů. Svou prohlídku začínáme v Nicové jeskyni. Nenechte se zmást názvem, jedná se totiž o pojmenování podle nickamínku, kašovité hmoty, která pokrývá stěny jeskyně. Dále postupujeme do Eliščiny jeskyně. Zde se dovídáme, že tato jeskyně byla objevena zcela náhodou v roce 1879 místním občanem. Eliščina jeskyně má celkem 21 metrů a konají se zde za normálních okolností svatby a koncerty. My pokračujeme dále a docházíme do Naglovy jeskyně, která má 90 metrů. Cestou dál potkáváme jeskynního ducha. Ale nebojte se, v jeskyních nestraší, jedná se pouze o krápníkový útvar. Dále postupujeme stříbrnou chodbou do šošůvké části jeskyní. Při prohlídce se dozvíte, proč se chodbě říká stříbrná a jestli je opravdu pokryta stříbrem. Zde nás čeká spousta krásných krápníkových útvarů. Za zmínku stojí určitě pohádková síň. A jaké pohádky zde najdete? Neváhejte dojet a zjistit na prohlídce sami. Taky se při prohlídce dozvíte, jaká zvířata zde kdysi žila. Rovněž zde byly nalezeny kosti neandrtálců. Dlouhá trasa trvá cca 2 hodiny a je otevřena od května do října. Pokud máte rádi jeskyní prostory, určitě si to zde užijete.

Poutní místo a výletní cukrárna ve Křtinách

Samozřejmě Moravský kras nabízí mnoho krásných jeskynních útvarů nebo procházek po přírodě. Pokud se ale nebudete chtít kochat přírodními a jeskynními útvary, můžete se vydat ze Sloupu do 20 minut vzdáleného městyse Křtiny. Zde na vás čeká také několik pěkných míst.

Prvním místem, který upoutá svou pozornost, je určitě Poutní kostel Jména Panny Marie. Postaven byl v letech 1718 až 1744. My na nádvoří kostela obdivujeme unikátní zvonkohru.

Poutní kostel Křtiny
Poutní kostel Křtiny – Zdroj: Shutterstock.com

Rovněž je zde možnost prohlídky místní kostnice, ale lepší je si zavolat dříve. Prostory jsou otevřeny po předchozí telefonické dohodě. Případně bývá kostnice otevřena od června do října i 1. a 3. sobotu v měsíci, vždy od 15:00 do 16:00.

Pár metrů od kostela se nachází i místní zámeček. Ten je nyní ve správě Mendelovy univerzity a konají se zde primárně přednášky pro studenty a veřejnost. Také se v zámku funguje i hotel a restaurace. Všechny informace o akcích a výstavách na zámku najdete na zámeckých webových stránkách.

Samozřejmě nesmíme opomenout i místní výletní cukrárnu. Ta nabízí nejen možnost odpočinku u kávy, horké čokolády a skvělých zákusků. Cukrárna má i své vlastní mini RETRO muzeum. A co v něm najdeme? Spoustu hraček, kočárků a her, s kterými si hráli naši rodiče a prarodiče, když byli jako děti. A pokud máte doma nějakou starou hračku, nevyhazujte ji. V muzeu určitě budou rádi, když jim tam tu hračku dovezete.

 

Zdroje:

https://www.caves.cz/jeskyne/sloupsko-susuvske-jeskyne

https://www.pmkrtiny.cz/turiste

https://www.zamek-krtiny.cz/

https://www.facebook.com/vyletnicukrarnaaretromuzeumkrtiny/

 

Severní část Moravského krasu nabízí spoustu pěkných míst

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!