Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hrad Louzek / foto: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Hrad Louzek strážící zemskou stezku z Budějovic do Rakous

Vydáte-li se až k jižní hranici naší země, můžete navštívit zříceninu velmi zajímavého hradu, jenž byl původně vystaven jako strážní hrad na linecké obchodní cestě. Dnes jsou z něj sice jen zříceniny, ale velmi působivé.

Kudy na Louzek?

Když vyrazíte kousek za Kaplici, směrem k hranicím s Rakouskem, projedete obec Skoronice a nedaleko Nažidel, místa smutně známého tragickou nehodou autobusu, zahnete směrem vlevo, můžete zaparkovat na místě určeném pro návštěvníky hradu Louzek. Odtud už je to jen pár desítek metrů na rozcestí, kde se dáte vlevo přes pole, až k místu, kde začíná les. Tam na vás budou mezi špičkami stromů vykukovat zbytky palácového zdiva a strážní věže.

Zbytky strážní věže
Zbytky strážní věže – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Louzek strážil zemskou stezku

Hrad Louzek byl postaven někdy na přelomu 13. a 14. století, aby chránil starou zemskou stezku z Českých Budějovic do Rakous. Místo, kde dodnes najdete jeho ruiny, bylo vybráno velmi působivě. Stojí na ostrohu mezi řekou Malší a potokem, který byl dříve nazýván Katzbach. Pokud vám nebude stačit krátká procházka na Louzek, můžete se vypravit i podél řeky, buď směrem ke Kaplici, nebo na druhou stranu, proti proudu. Procházka je to krásná a líbit se vám bude v letních měsících i v zimě.

Hrad Louzek
Hrad Louzek – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Majitelé hradu Louzek v proměnách staletí

Neví se sice přesně, kdo Louzek založil, ale ve 14. a na počátku 15. století hrad patřil Janu a Hrochovi mladšímu z Maršovic. Později hrad přešel do rukou Jana z Malovic, neví se však přesně, kdy se tak stalo. Dlouho však v rukách Malovců nebyl. Už Janovi synové - Jan, Bohuslav a Diviš postoupili hrad do rukou Oldřicha z Rožmberka. Tak se stal hrad Louzek součástí novohradského panství. V rukách Rožmberků se nacházel ještě v roce 1541, kdy už byl označen jako pustý. Prozrazují to zemské desky. Pravděpodobně nebyl obýván již dlouho před tímto zápisem.

Zda byl hrad Louzek dostatečně nedobytný a dokázal dobře chránit zemskou stezku, se dnes již nejspíš nedozvíme. Můžeme se ale podívat alespoň na zbytky jeho někdejšího obytného paláce a věže. Vedle těchto zřícenin jsou dosud na místě patrné i předhradní valy a také příkopy na západní a severní straně.

 

Zdroj:

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/hrad-louzek

https://cs.wikipedia.org/wiki/Louzek

Fotografie: Sabina Huřťáková Hašková

Hrad Louzek strážící zemskou stezku z Budějovic do Rakous

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!