Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jan Werich / foto: Jaromir Pelcs / Wikipedia

Významné osobnosti narozené v únoru

Jan Werich, Jules Verne nebo Galileo Galilei. To jsou významné osobnosti z Česka i ze světa, které se narodily v měsíci únoru. Pojďme si je připomenout a podívat se, čím se tito slavní muži vepsali do dějin i do naší paměti.

Jules Verne a jeho fantastický svět

Jules Verne byl francouzský dramatik a prozaik. Narodil se 8. února 1828 ve městě Nantes pařížskému právníkovi a bretoňské rodačce. Verne už od mládí psal povídky a divadelní hry. Před časem byla vydána např. sbírka jeho písní a básní. Verneovou první vydanou knihou bylo Pět neděl v balóně, která vyšla, až když bylo autorovi 35 let. Poté napsal ještě řadu unikátních románů, které podněcovaly fantazii mnoha chlapců i dospělých mužů. Řada z nich byla zfilmována, nebo se jimi alespoň filmaři inspirovali. Mezi jeho nejznámější díla patří Dvacet tisíc mil pod mořem a Cesta kolem světa za 80 dní.

Jules Verne
zdroj: shutterstock.com

Galileo Galilei a jeho slavná věta

Italský astronom, filozof, fyzik, matematik, ale i zakladatel moderní mechaniky. To vše byl Galileo Galilei narozený 15. února 1564 v Pise. Pisa pro něj byla významná nejen díky tomu, že se v ní narodil. Na pisánské univerzitě se stal poprvé vysokoškolským profesorem. Posléze ho kroky zavedly na univerzitu do Padovy, kde vznikly jeho nejdůležitější objevy v oblasti mechaniky. Proslavil se ale nejvíc objevem jupiterových měsíců, fázemi planety Venuše a rotací Slunce. Díky těmto objevům se přiklonil na stranu Mikoláše Koperníka, který jako první vyslovil hypotézu, že Země a další planety se točí kolem Slunce. Tato tvrzení však popírala učení církve svaté. V roce 1633 byl Galileo donucen inkvizicí odvolat své tvrzení o Koperníkově pravdě. Do dějin vešel především svým prohlášením: „…a přece se točí!“

Galileo Galilei
zdroj: shutterstock.com

Císař, pekař i král Jan Werich

Kdo by neznal Jana Wericha, českého herce, dramatika a prozaika? Narodil se v Praze, 6. února roku 1905. Divadlu se začal věnovat už v roce 1927, kdy spolu s Jiřím Voskovcem napsal Vest pocket revue. Spoustu dalších her a revuí společně napsali pro Osvobozené divadlo, ve kterém současně i vystupovali. Jana Wericha zná snad každý i díky filmům a pohádkám, ve kterých hrál. Jmenujme třeba Byl jednou jeden král, Císařův pekař, Pekařův císař a další. Svou životní pouť skončil Werich 31. října 1980.

Významné osobnosti narozené v únoru

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!