Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mezinárodní den žen / foto: shutterstock

Oslavy Mezinárodního dne žen byly dříve pompézní záležitostí

Mezinárodní den žen se každoročně slaví 8. března. Ženy, manželky, milenky či kolegyně v práci dostávají kytičku, čokoládu či jinou drobnost. Podstatu svátku a jeho vznik však nezná nejen většina mužů, ale ani obdarovaných žen.

Spojení s komunistickým režimem

Nejčastěji se u nás tento svátek spojuje s totalitním režimem, kdy ženy dostávaly rudý karafiát a v podnicích docházelo k opulentním oslavám, doprovázených programem s recitací socialistických veršů. Díky tomuto spojení přestalo spoustu lidí  svátek žen slavit, či ho vůbec nějak vnímat. Skutečnost je však úplně jiná a nemá s komunistickým režimem společné ani to nejmenší. Počátek tohoto významného dne sahá totiž do hluboké historie.

Kytice

Historie vzniku svátku žen

Mezinárodní den žen ve skutečnosti vznikl již  v roce 1908 díky stávce švadlen. Newyorské švadleny stávkovaly za zlepšení životních podmínek.  Bojovaly za získání volebního práva pro ženy, následně za rovnoprávnost, spravedlnost a mír. MDŽ by tedy vůbec neměl být pojen s komunistickým režimem, nýbrž s mnohaletým mezinárodním bojem za ženská práva a rovnoprávnost. 
Datum 8. března bylo nastoleno až po první světové válce, především vlivem demonstrace žen v Petrohradě v roce 1917, která  předcházela únorové revoluci, jež se konala poslední únorovou neděli dle juliánského kalendáře, což právě odpovídá 8. březnu kalendáře gregoriánského. 

MDŽ

Svátek se rychle rozšířil, v průběhu let se jeho oslavy měnily a nám asi nejvíce utkvěla ona socialistická propaganda s rudými karafiáty.
I když 8. březen není od roku 1990 v České republice oficiálním svátkem, v mnoha rodinách se slaví dodnes. Bohužel jej však mnohde vytěsnil převzatý svátek sv. Valentýna, což je škoda.

Oslavy Mezinárodního dne žen byly dříve pompézní záležitostí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!