Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Harry Potter / foto: shutterstock

Harry Potter – co je ve filmu jinak než v knize?

Ačkoliv z psané verze filmová zpracování o mladém čaroději vychází, některé věci ve filmech zůstaly opomenuty. Jaké to jsou?

Vzhled některých postav

Je bezpochyby obtížné přesně vystihnout vzezření postav, pokud nemá režisér k dispozici odpovídající herce. Mnoho svedou maskéři, ale ani ti nejsou všemocní. Proto oproti knihám vidíme ve filmu například Harryho Pottera a Rona Weasleyho modrooké (v knize mají oba oči zelené) nebo Harryho tetu a její sestru jako brunety, ačkoliv v knihách mají obě vlasy blonďaté.

Hlavní postavy filmu Harry Potter
Hlavní postavy filmu Harry Potter – Zdroj:  s_bukley / Shutterstock.com

Postava Brumbála

V knihách je postava ředitele bradavické školy kouzel popsána jako klidný, mírný učitel, Harryho mentor a rádce. Proto se hodně diskutovanou stala scéna z čtvrtého dílu, „Harry Potter a Ohnivý pohár“, kde Albus Brumbál poměrně agresivně zaútočí na Harryho s tím, zda vhodil své jméno do poháru. Postava, která je popisována v knihách, na vás působí vlídným dojmem, ve filmech ho ale, zejména díky zmíněné scéně, necítíte.

Peníze na obchod dvojčat Weasleyových

Když na konci čtvrtého dílu Harry vyhraje turnaj tří kouzelníků, obdrží jako cenu tisíc galeonů. Vzhledem k tomu, že jako dědictví po rodičích má k dispozici velké množství peněz, tuto výhru daruje Fredu a Georgovi Weasleyovým, kteří ji použijí na otevření svého obchodu. Tato scéna ale ve filmu zcela chybí, proto se pak mnozí diváci mohou divit, kde chudí bratři na jeho otevření vzali.

Princ dvojí krve

Na začátku stejnojmenného dílu Harry najde učebnici, která je podepsána „princ dvojí krve“. Během filmu se postupně dozvíme, že patřila Severusi Snapeovi, ale není zde řečeno, proč si dal takovou přezdívku. V knihách vysvětlení najdete – příjmení jeho matky bylo „Prince“ a sám Severus byl napůl čaroděj a napůl „mudla“.

Severus Snape
Severus Snape – Zdroj: Michaela Warthen / Shutterstock.com

Hermiona krade Ronovy repliky

Ne, že by Emma Watson, která Hermionu ve filmech ztvárnila, sebrala repliky svému hereckému kolegovi. Postarali se o to scénáristi, kteří tak ale proměnili charakter celé postavy Rona Weasleyho. Zatímco v knihách spousta nápadů a replik zazní z úst Rona, jeho prostor ve filmu dostává Hermiona.

Knihy i filmy o Harrym Potterovi si získaly své místo v knihovnách, filmotékách i srdcích mnoha diváků a čtenářů, i přesto, že se příběhy v psané a hravé formě liší. Je pak na zvážení každého, která verze je mu bližší a jak moc fanouškům knižní podoby vadí vynechané či změněné pasáže a naopak.

 

Zdroje:

https://movieweb.com/harry-potter-books-films-differences/

https://www.oprahdaily.com/entertainment/tv-movies/a32629571/harry-potter-books-movie-differences/

https://www.insider.com/big-differences-between-harry-potter-books-and-movies#most-of-harrys-time-at-the-dursleys-on-privet-drive-doesnt-appear-in-the-movies-1

Harry Potter – co je ve filmu jinak než v knize ?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!