Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Srdce z lásky / foto: shutterstock

Svátek zamilovaných a jeho původní smysl

Spoustu z nás se stále mylně domnívá, že je svátek zamilovaných zvaný Valentýn, který si připomínáme 14. února, převzatým komerčním americkým svátkem.

Původ svátku zamilovaných

Původ svátku sahá až do starého Říma a je nejspíše odvozen od svátku Lupercalia. V předvečer tohoto dne se do „urny lásky“ vkládaly lístečky s dívčími jmény. Všichni mladí muži si poté tahali lísteček a dívka, jejíž jméno stálo na lístečku, se měla stát jeho milou v daném roce. 

Legenda také praví, že vládce Říma Claudius II. zakazoval svým vojákům zásnuby či sňatek. Obával se totiž, že by kvůli rodině nechtěli válčit. Mnich Valentýn mladé páry tajně navzdory vládci oddával. Za tuto činnost byl zatčen a 14. února popraven. Původ tedy není v Americe, nýbrž v Itálii. Oslavy mučednictví svatého Valentýna tak splynul se svátkem Lupercalia.

Svatba

Květiny a spousty srdíček 

Na svátek zamilovaných se již tradičně darují  květiny, cukrovinky, plyšové hračky a různá romantická přáníčka či pohlednice tzv. Valentýnky. Symbolem je pochopitelně všudy přítomné srdce. 

Spoustu zvyků spojených se svátkem svatého Valentýna pronikl již před lety i k nám do České republiky. Co si budeme povídat, je to především z komerčních důvodů. Několik dnů či týdnů se obchody zaplní srdíčkovými přáníčky, bonboniérami, plyšáky a dalšími dekorativními předměty. Každoročně také například vzrůstá poptávka po visacích zámečcích s romantickými motivy.
Je na každém z nás, jak se k svátku zamilovaných postavíme. Můžeme ho ignorovat, či si darovat pouze nějakou maličkost pro radost, nebo naopak Valentýna oslavit opulentní večeří. 

Valentýnské dary

Dar pro mnohé nejcennější

U příležitosti svátku sv. Valentýna se také přesně 14. února tradičně koná na mnoha transfuzních odděleních českých nemocnic akce nazvaná Miluješ? Daruj krev! Akce je zaměřená především na oslovení mladých lidí pro myšlenku a chuť zapojit se do dárcovství krve.

Svátek plný srdíček

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!