Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přepracování / foto: magazin

Jste přepracovaní?

Máte v poslední době problémy s pamětí, děláte chyby a špatně se soustředíte? Nemůžete v noci spát? Trápí vás bolesti hlavy nebo výkyvy nálad? Tak to jste nejspíš přepracovaní!

Jak vaše tělo reaguje na přepracovanost? Pokud dlouho pracujete a prakticky se nezastavíte, ve vašem těle dochází k produkci adrenalinu. Když si pak budete chtít odpočinout, dojde k zmizení stresu, ovšem tělo už není schopno po dlouhodobém pracovním vypětí odpočívat. Adrenalin je dále produkován, jenže už nedojde k jeho spotřebování. A tak se začnou objevovat potíže spojené s přepracováním. Které to jsou?

Špatný spánek

Pracujete dlouho do noci? Málo spíte na úkor práce? Možná máte zpočátku spoustu energie, abyste se zvládli věnovat práci třeba i přes noc. Nějaký čas klidně zvládnete spát jenom pár hodin denně, stihnete tak spoustu věcí a budete ze sebe mít dobrý pocit. Ovšem pak začnete být unavení, jenomže spát vám nepůjde. Objeví se problémy s usínáním či kvalitou spánku. V důsledku toho začne mít člověk problém se soustředěním. To jasně značí, že jste přepracovaní.

Náhlý úbytek hmotnosti

Přepracovanost provází také ztráta chuti k jídlu a náhlý úbytek hmotnosti. Mnohdy je člověk tak ponořený do práce, že zapomíná jíst a pít. Zároveň člověk ani jíst nechce, protože vlastně nemá na nic chuť. Všechno to však může vyústit v nepříjemné a závažné zdravotní komplikace. Pokud i vy zapomínáte při práci jíst a pít, nastavte si třeba budík, který vás upozorní, že je čas  oběda či svačiny.

Změny chování

Vy na svém chování možná žádné změny nepozorujete, ale jistě je zaznamená vaše okolí. Přepracovanost často doprovází náhlé výbuchy vzteku, paranoidní chování, úzkost či panický strach i z běžných situací. U některých jedinců se místo výbuchů vzteku naopak objevuje plačtivost a úzkost.

Nic vás netěší

Přepracovaní lidé ztrácejí radost ze života. Najednou už je nic netěší, přestanou se věnovat svým koníčkům. Člověk přestane vyhledávat nové zážitky, ale i společnost přátel.

Problémy s pamětí

Problémy s pamětí a zapomínání jsou posledním varovným signálem upozorňujícím na přepracovanost. Váš mozek už zkrátka není schopný vstřebávat nové informace. Člověk zároveň začne zapomínat i to, co už uměl. Nedokáže si zapamatovat události z předchozího dne, kam dal klíče nebo co měl v plánu na příští týden. V této fázi už je na místě hledat pomoc odborníka.

 

Přepracovanost

Jak z toho ven?

Mnoho přepracovaných lidí, kteří si problém uvědomí, se domnívá, že vše vyřeší krátká dovolená, kdy si člověk od svých povinností odpočine. Ovšem tak to nefunguje. Po dovolené se totiž člověk zpravidla vrátí do starých kolejí.

Zbavit se tohoto problému znamená změnit svůj dosavadní přístup k práci a povinnostem i sobě samému. Nečekejte, že se vám to povede za pár dní. Většinou se jedná o několikaměsíční záležitost.

Pomoci vám může terapie s odborníkem. Ten se vás nejprve zeptá, co pro vás vaše práce znamená, jaký k ní máte přístup a kolik času denně se jí věnujete. Následně vám pomůže najít řešení vaší situace.

S přepracováním se často pojí další problémy, jako je například deprese. V takových případech člověku opět pomůže odborník a případně předepsané léky.

Pamatujte na to, že práce na úkor odpočinku by měla být výjimkou, ne pravidlem. Nezapomínejte na odpočinek – relaxaci, odreagování i dostatečný spánek.

 

 

 

 

Jste přepracovaní?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!