Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Biomasa / foto: In Creative / depositphotos.com

Biomasa a bioodpad: jak vydělat na zpracování organických surovin?

Pojmy jako bioodpad nebo biomasa si většina obyvatel České republiky spojí se zelenou politikou nebo nejslavnějším vystoupením Kateřiny Jacques v televizní talk-show Jana Krause.

Biomasa a bioodpad jsou organické suroviny využitelné pro ekologické a finančně výhodné vytápění a kompostování v domácích podmínkách. Do přesné definice těchto pojmů by se však dodnes sám od sebe hrnul jen málokdo. Jaký je tedy rozdíl mezi biomasou, bioodpadem a bioplynem? A proč jsou tak výhodné pro využití v domácnosti?

Biomasa: ekologický zdroj energie

Biomasa je v podstatě označení pro látky, které tvoří těla organismů. Mohou to být rostliny, houby, bakterie nebo živočichové. Biomasa může být zbytkovým nebo cíleně pěstovaným obnovitelným zdrojem tepelné energie.

Domácí kotel na biomasu lze pořídit přibližně od 20 000 Kč. Na vytápění doma využijete hlavně dřevěné suroviny – vysušené kusové dřevo, brikety nebo pelety. Kusové dřevo je výhodné pro lidi s přístupem k lesu a jeho zpracování vyžaduje jistou dávku zručnosti.

Brikety a pelety jsou lisovaným dřevěným odpadem a rozdíl mezi nimi spočívá ve velikosti: pelety jsou výrazně menší. Domů si je můžete nechat dopravit ve speciálních autocisternách a do domovních nádrží čerpat podobně jako kapalná paliva.

Nejlevnějším palivem z dřevěné biomasy je odpadní dřevo rozdrcené na malé kousky – štěpka. Má však vysokou vlhkost a jeho vysoušení podstatně zvyšuje náklady. Kogenerační jednotky na spalování štěpky jsou navíc drahé a složité. Pro domácí použití se tak prakticky vůbec nehodí.

Kompostování
Kompostování na zahradě je u nás nejtradičnější formou ukládání bioodpadu. Zdroj: depositphotos.com

Bioodpad: kompost do každé domácnosti

Mezi biologicky rozložitelný odpad řadíme všechny kompostovatelné odpady. V domácnosti se může jednat o zbytky ovoce, zeleniny nebo jídla obecně. Patří sem také káva, čaj, skořápky od vajec či ořechů, ale také vyhozené papírové ubrousky či zvadlé květiny. Ze zahradních zdrojů lze kompostovat také posekanou trávu, shrabané listí nebo posbírané větve.

Právě kompostování na zahradě využívali naši předci dávno před Kateřinou Jacques i zelenou politikou. Moderní doba však přinesla možnost třídění bioodpadu i těm, kterých podle celosvětových průzkumů každým rokem přibývá – obyvatelům měst bez přístupu k zahradě. Těm dnes stačí pouze trocha dobré vůle a odhodlání kompost založit.

Pozitivním dopadem třídění je snížení množství odpadu na skládkách, kde bioodpad produkuje do ovzduší skleníkové plyny. Především obcím zároveň klesají náklady na odvoz komunálního odpadu. Produkt biologicky rozloženého odpadu navíc najde uplatnění při zlepšování vlastností půdy – bioodpad je velmi kvalitní hnojivo.

Pelety jsou variantou vytápění dřevem méně náročnou na přípravu.
Pelety jsou variantou vytápění dřevem méně náročnou na přípravu. Zdroj: depositphotos.com

Bioplynem nejen k teplu

Bioplyn je produktem spalování biomasy. Tento proces prakticky neprodukuje oxid uhličitý. Obecně je obsah emisí a popelovin v něm minimální. K přirozenému vzniku bioplynu dochází i při rozkladu bioodpadu a dalším zpracování v bioplynové stanici.

Bioplyn je ekologicky šetrným zdrojem nejen tepla, ale také elektřiny. V zahraničí se využívá jako obnovitelné palivo v alternativní dopravě. Jeho potenciál je i v prodeji veřejným plynárnám nebo teplárnám. Oba způsoby využití se v Evropě týkají spíše skandinávských zemí a jejich masivní nástup v České republice nelze v dohledné době očekávat.

 

Biomasa a bioodpad: jak vydělat na zpracování organických surovin?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!