Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Elektronické cigarety / foto: Shutterstock

Přestaňte kouřit s méně škodlivější variantou cigarety

Elektronické cigarety vám skutečně mohou pomoci přestat kouřit. Nebo alespoň omezit přísun nikotinu, což později může vést k úplnému konci s cigaretami.

Pokud je tedy právě toto vašim cílem, máte s e-cigaretami statisticky větší šanci ho dosáhnout, než se o to snažit jen tak. Dokazuje to například výzkum vědeckého týmu Dr. Jamieho Browna z University College London, který říká, že s elektronickou cigaretou se lidem přestávalo kouřit o 60 % úspěšněji než bez ní.

Elektronické cigarety jsou méně škodlivé

Při používání elektronická cigareta nijak nehoří. Na rozdíl od běžných cigaret tak nevzniká kouř obsahující nebezpečný dehet. To, co e-cigareta produkuje, je pouze aromatizovaná pára, která je, co do škodlivosti zdraví, s cigaretovým kouřem neporovnatelná.

Můžete si sami snižovat obsah nikotinu

Samozřejmě, nikotin elektronické cigarety obsahují a je to právě on, kdo způsobuje závislost. Ono zdravější kouření ale spočívá v e-liquidech. To jsou náplně do elektronické cigarety, které se při potáhnutí vypařují. Důležité je, že různé náplně obsahují kromě různých příchutí také různé množství nikotinu. Pokud si jej budete postupně ordinovat nižší a nižší dávky, budete tím svému zdraví prospívat a jednoho dne se možná dočkáte i toho, že kouření vám vůbec nebude chybět, a přestanete s ním.

E-cigarety nejsou nebezpečné

Po internetu koluje mnoho zpráv, které elektronické cigarety označuje jako nebezpečné. Některé takové skutečně mohou být, je to však způsobené jejich pochybnou kvalitou. Existují normy a certifikáty, zaručující vám bezpečnost a vysokou kvalitu výrobků. Takovým, které těmito osvědčeními disponují, jako například elektronická cigareta Joyetech, můžete věřit, že nebudou o nic závažnější, než jste schopni akceptovat. Protože nikotin obsažený v některých e-liquidech skutečně škodlivý je, to si musíme přiznat.

Na závěr ještě pár řádek o pasivním kouření. Tím, že se zbavíte normálních cigaret, nepomůžete pouze sobě, ale ocení to i vaše okolí. Právě pasivní kouření totiž patří k největším problémům kouření obecně. S elektronickou cigaretou nebudete vaši rodinu, přátele ani kohokoliv jiného ve svém okolí obtěžovat nepříjemným zápachem, a především pak zdraví škodlivými látkami.

K tomuto článku není otevřena diskuze