Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prosvětlený pokoj / foto: shutterstock

Jak zútulnit obývací pokoj, do kterého proudí minimum slunečního svitu?

Máte-li obývací pokoj otočený na severní či severovýchodní stranu, kde se sluníčko objeví pouze brzy ráno a ještě mu v paprscích brání kupříkladu košaté stromy, je na vás, abyste si místnost svépomocí rozsvítili.

Určitě se v této místnosti vyhněte tmavé výmalbě. Zvolte raději teplé odstíny meruňkové, žluté, béžové, kávové, nebojte se mintové, zelinkavé, světlé tyrkysové. Barvy pokoj prozáří a zútulní. Nechcete-li se vzdát bílé barvy stěn, samozřejmě nemusíte.

Také podlahu bychom volili světlejší, abychom místnost ještě zbytečně neztmavovali.

Do tmavší místnosti bychom si velmi dobře měli promyslet volbu nábytku. Pokud nutně neřešíte úložné prostory, volte minimum uzavřených skříněk, sázeli bychom na vzdušný, otevřený prostor, lehké poličky. Nábytek vyberte světlý, bílý, vanilkový, světle šedý, přírodní dřevo. Určitě do těchto tmavých prostor nejsou vhodné těžké rustikální kousky.

Potom už zbývá jen doladit doplňky. Jestliže jste vymalovali stěny barevně, můžete ladit v tónu, pokud máte bílé zdi, přidejte doplňky na oživení. Stačí několik květináčů, pléd na gauč ve stejných barvách a hned bude místnost veselejší a útulnější. Všechno záleží jen na vaší fantazii. Pokud je místnost tmavší a navíc malá, asi bychom se měli vyhnout většímu množství obrázků na stěnách, což by opticky prostor ještě zmenšilo.

Nezapomeňte ani na květiny. Přestože jde o tmavší místnost, nemusíte se jich vzdávat. Na okně se úplně krásně bude dařit orchidejím, konkrétně phalům, které nemají rády přímé slunce a jsou nenáročné na pěstování. Mnoho světla nepotřebuje také Zamioculcas, Maranty, Kalatey, Syngonium nebo Šeflera. Najdete jich však mnohem více.

Ústřední osvětlení místnosti doplňte o několik vhodně rozmístěných lampiček. Můžete si na poličkách naaranžovat i dekorativní světýlka, pokud se hodí do vašeho stylu. Někdo to miluje, pro druhého to znamená obrovský kýč. Záleží na jednotlivci.

Pokud nechcete holá okna a plánujete záclony, zvolte pouze lehounké či ve stylu voálů.

Přestože váš pokoj sluníčko navštíví denně jen krátce, nemusíte se vzdávat útulného prostředí. Stačí zapojit trošku kreativity a vlastní ruce.

Jak zútulnit obývací pokoj, do kterého proudí minimum slunečního svitu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!