Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Strach z létání / foto: shutterstock

Nenechte se svazovat zbytečným strachem

Strach je přirozená součást života, je to emoce vznikající jako přirozená reakce na nebezpečí. Rozbuší se vám srdce, zpotíte se, zblednete, zvýší se vám krevní tlak. Je to běžná reakce a známe ji všichni.

Pokud však přeroste běžné meze a začne nás negativně v našem životě ovlivňovat, je to špatně. To už není běžný strach, s tím už bude chtít něco udělat, pokud nechcete žít celý svůj život v bublině obav. A věřte, nikdy není pozdě.

Nemůžu, nedokážu to, nechci, nezkusím to, protože... MÁM STRACH. Strach je kolem nás ovinutý jako liána a nehodlá se nás pustit. A my se jí podvolujeme, necháme se stáhnout, že se někdy nemůžeme ani nadechnout. Co třeba se tomu zkusit postavit, narovnat ramena a tu liánu malinko od sebe odtáhnout ať už sami nebo s pomocí někoho blízkého?

Jste nešťastní v práci, ale bojíte se ji změnit. Co když nenajdete jinou nebo to v nové práci bude ještě horší? Máte strach z pohovorů, z toho, že vaše zkušenosti nebudou na jinou práci stačit. Realita však bývá docela jiná.

Chcete zkusit v něčem podnikat, něco dokázat, víc se prosadit v nějaké své dovednosti, ale zásadním krokem bude komunikace s lidmi. Samozřejmě nastoupí strach. Co když vás odmítnou? Co když se vám vysmějí? Co když se ztrapníte? Ano, to vše se může stát. A co? Zboří se svět? Samozřejmě že nezboří. Navíc naopak můžete uspět, ale to nezjistíte, pokud se necháte svázat strachem.

Zjistíte si příznaky jakéhosi onemocnění. Pochopitelně máte strach jít k lékaři, protože co kdyby to bylo to nejhorší? Raději se budete několik měsíců utápět v hrůze, nakonec lékaře na pokraji zhroucení stejně vyhledáte a on vám po řadě vyšetření předá zprávu s banálním závěrem. Stálo vám to trápení za to?

Rádi byste vycestovali, ale neumíte jazyk. Respektive možná byste se v základu domluvili, ale máte z toho strach. Raději tedy sedíte doma na zadku a sledujete cestovatelské profily na instagramu.

Chtěli byste něco udělat se svou postavou, ale máte strach se objednat do fitcentra. Bojíte se, že se na vás budou všichni dívat, jak jste tlustí, nemožní nebo máte dokonce strach z fyzického kolapsu. Normálně vám přece buší srdce, tak tam jistě musíte dostat infarkt. Co se raději překonat a domluvit si trenérku, která vám vše vysvětlí, dá na vás pozor a rozhodně nepřecení vaše fyzické možnosti? 

Toto je pouze několik příkladů v podstatě neopodstatněného strachu, který nám dokáže velice znepříjemnit život a ochudit nás o spoustu možností a zážitků.

Bojujte se svým strachem, nehledejte výmluvy, proč to či ono nemůžete nebo nezvládnete. Víte, jak obrovskou radost budete mít, když se vám podaří váš strach překonat? Držím vám palce.

Nenechte se svazovat zbytečným strachem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!