Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Trendy barvy 2021 / foto: shutterstock

Trendy barvy roku 2021 aneb co bude letos v kurzu

Pantone Color Institute pravidelně vyhlašuje barvu roku, která ten daný rok udává trend ať už třeba v oblasti módy nebo bytovém designu.

Před vyhlášením barvy pro nový rok Institut detailně rozebírá nynější trendy, dění ve společnosti i situaci ve světě a podle toho určují správný odstín, který bude pozitivně ovlivňovat různá odvětví, ať už módu, bytový design, malířství a obecně životní styl.

Šedá a žlutá jako odraz dění v naší společnosti
Tento rok nás budou provázet dvě barvy, a sice šedá Ultimate Gray a žlutá Illuminating. Šedou barvu považuje spoustu lidí za nudnou, nijakou, nicméně návrháři a architekti ji milují. Patří mezi univerzální barvy, a proto se výborně kombinuje. Co se psychologie týče, je šedé barvě přisuzována síla, statečnost, vytrvalost, neutralita, ale také strach, smutek a nejistota. Což přesně vystihuje dnešní situaci a dění nejen u nás v zemi, ale téměř v celém světě. I proto je potřeba se šedou barvou zacházet opatrně a nejlépe ji doplnit výraznou, pozitivní barvou.

A tou je právě druhá barva letošního roku, a to žlutá. Žlutá barva, která je spojována se slunečním zářením, je symbolem naděje, štěstí, odvahy, síly, tepla a radosti. A to rozhodně do letošního roku všichni potřebujeme. 

Žluté a šedé barevné kombinace

Vhodné použití a kombinace šedé a žluté
Zařaďme tedy tyto dvě  barvy do našeho obývacího prostoru i šatníku. Skvěle zkombinujete například šedý kabát či sako s výrazně žlutým svetříkem či šálou nebo kabelkou.

Se šedou v interiéru pracujte opatrně. Na stěny i podlahy využívejte tento odstín v dobře prosvětlených prostorech, abyste nezískali pocit chladu a optického zmenšení prostoru, což jistě nechcete.

Žlutou můžete naopak prozářit tmavé a chladnější místnosti. Žlutá navozuje pocit chuti k jídlu, podporuje kreativitu a komunikaci. Co se doplňků a dekorací týče, tam se žlutou pracujte střízlivě, může totiž působit trochu kontraproduktivně a v přemíře vyvolávat frustraci.

Pokud jste například šedou barvu dosud vůbec nevpouštěli do svého šatníku či obývacího prostoru, možná je právě vhodný čas vyzkoušet něco nového.

Trendy barvy roku 2021 aneb co bude letos v kurzu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!