Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rekonstrukce a příprava / foto: pexels.com

Rekonstrukce starého vícepatrového domu: na co myslet

Není rekonstrukce jako rekonstrukce. Určitě se bude výrazně lišit plán, časová náročnost i rozpočet podle toho, zda rekonstruujete byt nebo vícepatrový dům.

Náročná rekonstrukce čeká každého, kdo si pořídí starou chatu na samotě u lesa a rozhodne se ji proměnit na pohádkové víkendové sídlo pro celou rodinu. Nebo je-li třeba zrenovovat starý rodinný dům. Čím začít a na co nezapomenout poradíme v článku.

Nepodceňujte návrh

Pokud přistupujete k celkové rekonstrukci domu nebo chalupy, není na škodu nechat si zpracovat návrh celé rekonstrukce. Někteří architekti spolupracují se stavební firmou tak úzce, že při rozsáhlejší rekonstrukci se návrh vyplatí i finančně a vy se tak vyhnete plánování a realizaci v podobě pokus omyl. To se totiž může mnohonásobně prodražit. Zejména při rekonstrukci staršího domu nikdy nevíte, jaký strašák na vás kde vyskočí a rychle lepené chyby se později projeví na životnosti domu nebo jeho částí. Zároveň se nebojte z více variant vždy přistoupit na tu radikálnější, třeba při rekonstrukci krovu střechy či renovaci podlah. Některé věci se mohou teď zdát zbytečné, ale v dlouhodobém horizontu se díky nim třeba vyhnete další rekonstrukci.

Važte si vlastního času a energie

Rekonstrukce je pořádný žrout času, někdy má až člověk pocit, že na nic jiného není v životě prostor. Stanovte si jednoznačné hranice, kolik času chcete do rekonstrukce investovat vy sami a jak moc zvládnete přiložit ruku k dílu. Zařaďte svoji časovou kapacitu do plánu rekonstrukce a pohlídejte si, že máte dostatek času i na ostatní věci, jako je rodina a zábava. U některých prací tedy bude jednodušší zavolat profesionály a zaplatit za jejich čas, než se zbytečně dlouho trápit něčím sami ve snaze ušetřit. 

Povolejte silnou techniku

Šetří čas, energii a někdy také peníze. Při větší rekonstrukci se rozhodně vyplatí zvážit i pronájem stavební techniky, která zpřístupní těžko dostupná místa. Zejména u vícepatrových domů tedy přijde vhod například půjčovna plošin. Pracovní plošiny jsou skvělá věc, když je potřeba dostat se snadno do výšek a pracovat mobilně, tedy přesouvat plošinu z místa na místo. Půjčovna plošin vám pomůže vybrat pracovní plošinu, která bude ideální pro váš záměr. Obecně ale přijde vhod hlavně k výškovým opravám nebo i k převozu materiálu mezi patry. Není třeba stavět lešení kvůli několika hodinové práci a pak ho zase rozebírat, tato varianta navíc může být nákladnější. Pracovní plošiny pronájem na celý den se vyplatí a je ideální také ke svozu odpadu z rekonstrukce. Případně je možné díky němu snáze dostat na zem starý rozebraný nábytek z půdy a další nečekané poklady, které jsou spojené s rekonstrukcí starých vícepatrových domů.

Rekonstrukce starého vícepatrového domu: na co myslet

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!