Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Olej / foto: xsence / Shutterstock.com

Gastronomické doplňky, tedy maličkosti velkého významu

Každé kuchyňské zařízení, bez ohledu na to, zda se jedná o prostor v restauraci, kavárně, pizzerii nebo baru, by mělo být vybaveno tak, aby bylo plně funkční. Proto, kromě vybavení potřebného pro tepelné zpracování a rychlé mytí nádobí, nesmí chybět ani různé gastronomické doplňky, které usnadňují přípravu objednaných pokrmů a nápojů.

Některé pomůcky jsou univerzální a potřebné prakticky v každém kuchyňském prostoru, jiné jsou natolik specializované, že se stanou nezbytnými při práci za barem nebo v podniku se specifickým charakterem – pizzerii, cukrárně či vinárně.

Příslušenství pro barmany a číšníky

Začněme vybavením baru v restauraci nebo klubu. Profesionální barman kromě znalostí, výkonnosti a vysoké psychické odolnosti potřebuje nástroje, které mu usnadní přípravu objednaných drinků a nápojů. Jaké jsou tedy nejdůležitější barmanské doplňky?

Určitě se vyplatí vybavit bar věšáky a kolejnicemi pro uchovávání čistých sklenic, stojany na dávkovače a lahve vína, policemi pro uložení nápojů v optimální poloze a usnadňující rychlý přístup k požadované lahvi, stojany na sušení sklenic a karaf a také bezpečné tácy pro větší množství objednaných nápojů nebo piva. Každý barman musí mít po ruce rovněž i potřebné náčiní, jako jsou míchadla na drinky, kleště na led, otvíráky, nálevky, barové lžíce, naběračky ledu, barmanské nože pro různé účely, brčka do drinků a nápojů, barové podložky, sifony na vodu a šlehačku a shakery. Přesné dávkování alkoholu usnadní porcovače, dávkovače a barové odměrky, zatímco nalévátka a korky s trubičkou naopak zvýší komfort práce a sníží ztráty plynoucí z nepřesného nalévání alkoholu. V pivním baru nebo v hospodě se nejvíce uplatní profesionální pivní doplňky - kladívka a stojany na sudy, náhradní ventily, pípy a dávkovače, odkapávače a stěrky na sběr pěny ze sklenice a speciální sada na mytí trubek přivádějících zlatavý mok k pípě.

Pokud si chceme otevřít restauraci s obsluhou číšníků, vyplatí se investovat do potřebného číšnického příslušenství. Při velkém množství objednávek je snadné se ztratit, proto by zaměstnanci měli mít přístup k lištám nebo špicím na objednávky (bony). Hodit se budou i tácy nebo elegantní pouzdra na účty pro klienty. V tanečních podnicích a klubech se mohou jako užitečné řešení pro snadnější obsluhu ukázat barevné žetony na pivo.

Příslušenství k vínu

Ve vinárně a restauraci podávající alkoholické nápoje by nemělo chybět nezbytné příslušenství k vínu, především vývrtky, uzávěry a zátky, a také teploměry sloužící k měření teploty alkoholu podávaného zákazníkům. Kromě toho by neměly chybět elegantní misky a kbelíky na víno a šampaňské, stejně jako coolery a chladiče lahví. Způsob a teplota podávání značkových alkoholů jsou velmi důležité a promítají se do spokojenosti zákazníků.

Příslušenství pro pizzerii

K upečení znamenité pizzy potřebujete nejen profesionální troubu, ale také pár drobností, které usnadní přípravu a konzumaci tohoto pokrmu. Jaké příslušenství do pizzerie by tedy mělo být součástí jejího vybavení? Základ tvoří speciální nože sloužící k porcování těsta, rádýlka umožňující oddělování jednotlivých kousků čerstvě upečené pizzy a lopatky, které zákazníkům pomáhají naložit horké kousky na talíř.

Cukrářské příslušenství

Jaké cukrářské doplňky potřebuje profesionální cukrář? Pokud Vám záleží na efektivní práci a skvělých výsledcích, ujistěte se, že máte k dispozici různé vykrajovátka a razítka, značkovače (šablony) na porcování dortů, štětce s přírodními nebo umělými štětinami, dřevěné, ocelové nebo plastové válečky na těsto, sáčky, cukrářské rukávy a pistole, škrabky a špachtle, flambovací hořáky a speciální hořáky pro Creme Brulée. Vyplatí se také investovat do dortových základů, chladících mřížek, cukrářských sít, sady ozdobných lžic, šablon na tvorbu ozdob, cukrářského prosévacího síta, pečícího papíru a běžných i ozdobných cenovek.

 

Gastronomické doplňky, tedy maličkosti velkého významu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!