Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chata v podvečer / foto: drevko.cz

Dřevěný nábytek z masivu na chatu

Nábytek na chatu býval v dřívějších dobách spíše sbírkou vyřazeného nábytku z domácnosti, který nám ale ještě bylo líto odnést na skládku. Aby chalupy a chaty měly své osobité kouzlo, měl by takový dřevěný nábytek korespondovat s materiálem stěn a celkovým rázem stavby. Ideální je docílit vzhled moderního selského pokoje.

Nábytek z masivu má své nezaměnitelné kouzlo a můžete si vybírat ze spousty variant a designů.

Nábytek na chalupu nebo na chatu

Chaty v minulosti sloužily k celoročnímu bydlení, proto byly vybaveny nábytkem, který i obyvatelé využívali. V současné době může dřevěný nábytek z masivu na chatu v každém z nás evokovat různý styl a období. Někdo si touží připomenout dětské roky strávené o prázdninách u babičky na venkově, jiný má rád styl 19. a 20. století, do kterého je většina chat nebo chalup koncipována. Rustikální styl může být doplněn o moderní prvky nebo naopak může být v určitém stylu či se může jednat jen o klasický nábytek z borovice. Nábytek budeme volit nejen podle designu, ale také podle účelnosti a také prostoru, který máme k dispozici. V tomto článku se zaměříme především na klasický dřevěný nábytek.

Velkou venkovskou chalupu vybavíme dřevěným nábytkem s přírodními prvky. Pro malou chatku budou vhodné kusy nábytku, které jsou účelné a nezaberou celý prostor. Pokud chceme, aby nám nábytek na chalupě připomínal vzpomínky na dovolenou u moře, můžeme barevné provedení zvolit do pastelově žluté, která připomíná Itálii, levandulovou, která je typická pro provensálský styl. Teplá červená nebo sytě růžová bude připomínat Španělsko a tyrkysová a blankytné barevné odstíny Řecko nebo Chorvatsko. Podlahy jsou ideální dřevěné nebo imitující dřevo. Rovněž stěny mohou být bílé, barevné, nebo vybaveny mozaikou z kamene nebo dřevěné. Strop může být obložen palubovkami nebo s viditelnými trámy.

zdroj: Jaroslav Vehrle / shutterstock.com

Kuchyně

Kuchyně na chalupě není jen místem pro přípravu pokrmů nebo zpracování ovoce a zeleniny, kterou sklidíme na zahradě. Může být i prostorem, který je mnohdy součástí jídelny či velkého pokoje, kde se společně nejen je, ale také tráví volný čas, když není venku zrovna přívětivé počasí. Kuchyňský nábytek z masivu může být sestaven z linky, která obsahuje velkou pracovní plochu, dřez i varnou plochu. Nebo naopak skloubíte drobné poličky a police, kredence, příborníky, které dodají prostoru tu správnou atmosféru.

Za tímto účelem se hodí nábytek z měkkého světlého dřeva, jako je smrk nebo borovice. Barevné provedení volíme dle stylu, který chceme vytvořit. Od přírodního přes bílou, šedou nebo oblíbenou modrou či zelenou lazuru. Dřevěný nábytek můžeme natřít krycími barvami, po kterých působí nábytek tak, že je starý a dodá celému prostoru osobitý ráz.

Kuchyňskou linku na chatě je ideální doplnit obkladem z přírodního kamene. Kombinace dřevo a kámen by na chatě měla hrát hlavní příjem. Proto pokud se rozhodujete i nad dlažbou v kuchyni, tak právě kamenná dlažba je ideální volbou.

Ložnice na chatě nábytek

Ložnice pro dvě nebo více osob bude vybavena vhodnými dřevěnými postelemi, skříněmi nebo komodou. Častokrát bývá prostor ke spaní součástí obývacího prostoru, proto volíme nábytek účelně. Namísto sedačky postačí postel z masivu, která může plnit několik funkcí dle potřeby, doladit ji můžeme polštáři v barevném provedení dle zvoleného stylu.

Dětské a ostatní pokoje

Dostatečně prostorná chalupa nabízí prostor i pro dětský pokoj, který mohou využít naše děti nebo vnoučata. Dětský pokoj může být vybaven dřevěnou palandou, komodou nebo skříní. Barvy nábytku volíme přírodní nebo jemně barevné. Podlaha je ideální dřevěná nebo imitující dřevo.

Dřevěný nábytek z masivu na chatu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!