Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vousatý muž a blondýna / foto: shutterstock

Vousatí chlapi jsou v kurzu a ženy po nich šílí

Nedávné vědecké výzkumy objasnily, v čem spočívá kouzlo zarostlých elegánů a proč u žen bezkonkurenčně vyhrává vousatý porost oproti hladce oholeným tvářím.

Dříve dřevorubci, dnes módní ikony

Dříve byl zarostlý muž považován za někoho, kdo se o sebe nestará a zanedbává péči o svůj vzhled. Módní diktát posledních letech však začal zarostlé tváře upřednostňovat, až se z plnovousu stala vysoce módní záležitostí. Není proto divu, že dnes běžně na ulici potkáme muže s pěstěným plnovousem různých délek a střihů, který se oproti minulosti stal symbolem elegance a módního stylu. Kromě toho, že vousáči zkrátka drží krok s módou, jim jejich zarostlá vizáž přináší další benefit v podobě lepší příležitosti k seznámení. Jak potvrzují vědecké studie, ženy zkrátka podvědomě upřednostňují vousáče před holátky. Proč tomu tak je?

Netradiční experiment

Vědci z několika australských univerzit a univerzity ve Finsku se rozhodli zjistit, jak vousy ovlivňují postoje a názory dívek a žen, a uspořádali zajímavý experiment. Toho se dohromady zúčastnilo 8 500 dotazovaných dam, kterým byly ukázány série fotografií. Na nich byli postupně zachyceni stejní muži bez vousů, s mírným vousatým porostem a nakonec s plnovousem. Ženy byly požádány, aby zhodnotily, jaká fotografie pro ně představuje atraktivního muže, se kterým by chtěly navázat dlouhodobý vztah.

Vousy jako symbol jistoty i přitažlivosti

Většina žen konstatovala, že je mnohem více okouzlili vousatí muži, které by upřednostnily pro dlouhodobý vztah, zatímco oholeného muže by si vybraly pro krátký nezávazný vztah. Podle vědců ženy podvědomě vnímají vousy u mužů jako symbol úspěchu a vysokého společenského postavení, a tudíž si od nich slibují větší šance k zajištění rodinného života i finančního zázemí. O vousech je všeobecně známo, že zjemňují ostré rysy mužské tváře a z původně vážného výrazu vytváří příjemnější dojem, což také potvrdily výsledky výzkumu. Pro ženy jsou zkrátka vousáči sympatičtější, atraktivnější, důvěryhodnější, a tudíž vhodnější jak pro dlouhodobý vztah, tak pro založení rodiny.

Vousatí chlapi jsou v kurzu a ženy po nich šílí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!