Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Herní notebook / foto: FrimuFilms / Shutterstock.com

Jaký typ notebooku potřebujete?

Notebooky hrají v dnešní době mezi počítači prim a prodává se jich více, než klasických stolních počítačů. Je to dáno samozřejmě jejich flexibilitou, díky které mají také velmi široké využití.

Koupi přenosného počítače proto zvažuje stále více lidí. Pokud se však jedná o laiky, mnohdy nemají jasno v tom, po kterém z nespočtu modelů dostupných na trhu sáhnout. Ještě, než člověk ale začne přemýšlet o konkrétní značce a modelu, musí si ujasnit jaký typ notebooku je pro něj vlastně vhodný. Platí totiž, že není notebook jako notebook.

Pracovní vs. herní

Velmi často se setkáváme s dělením notebooků na tzv. pracovní a herní. Pokud máte za to, že méně toho zvládnou počítače označené jako „herní“, protože jsou přece určeny „jen na hraní“, mýlíte se. Je to totiž přesně naopak. Počítačové hry patří mezi nejnáročnější aplikace, a proto potřebují opravdu výkonný hardware.

Jestliže tak chcete na svém notebooku hrát hry (a speciálně ty nové), rozhodně sáhněte po takovém, který je na ně dimenzován. Obecně jsou počítače určené ke hraní her dražší, ale při troše snahy seženete jistě i relativně levný herní notebook.

Pracovní notebook pro vás bude dostatečný ve chvíli, kdy vám jde především o klasické kancelářské aplikace. Práce je samozřejmě široký pojem a ve chvíli, kdy pracujete s náročnějšími grafickými programy, častou editací videa apod., budete potřebovat spíše nějaký specializovaný notebook.

Dotykový, 2v1 atd.

Notebooky lze dělit i podle speciálních funkcí, kterými disponují. Můžeme se tak setkat s notebooky s dotykovým displejem nebo třeba tzv. notebooky typu 2v1. Toto označení znamená, že je lze překlápět nebo oddělit klávesnici od displeje. Takové notebooky lze tedy využít jako klasický počítač i jako tablet.

Notebook nebo netbook

Na neznalého zájemce o koupi přenosného počítače číhá jedna záludnost. Na trhu jsou totiž stále i přístroje s velmi malým pevným diskem, ty jsou někdy označované jako netbooky, chromebooky apod. Ty mají své, poměrně specifické, určení a jsou v jeho rámci užitečným pomocníkem. Stejně tak mají ale svá značná omezení. Pokud chcete využívat notebook plnohodnotně, tak jak jste zvyklí u stolního počítače, vždy volte klasický notebook s pevným diskem standardní velikosti.

Velkým lákadlem netbooků je často malá velikost a nízká hmotnost, ty jsou někdy ale omezeními vykoupeny až příliš draze. Malé, lehké, ale přesto vysoce výkonné a plnohodnotné notebooky se nazývají ultrabooky. Pokud tedy nechcete dělat kompromisy, volte právě je.

Pokud si zvolíte správný obchod s širokou nabídkou jako třeba digifit.cz, rozhodně se nemusíte bát, že byste si nevybrali.

Jaký typ notebooku potřebujete?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!