Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
3D tisk / foto: shutterstock

Nechte se zlákat 3D tiskem a vytvářejte součástky a díla podle vlastní fantazie

Dnes jsou 3D tiskárny již poměrně cenově dostupné přístroje, které si může pořídit naprosto každý, kdo chce začít experimentovat s touto metodou tisku.

Díky těmto propracovaným strojům totiž můžete vytvořit vlastní součástky, ale i různé postavičky a podobně. Záleží na tom, co dokáže konkrétně vaše 3D tiskárna a jestli si zvládnete vysněnou věc naprogramovat pro tisk. A co k tomu budete potřebovat? To se dozvíte přímo v tomto článku.

3D tisk

Speciální program pro 3D tisk

Aby bylo možné tisknout pomocí 3D tiskárny, je nezbytné mít speciální program, kde si konkrétní tisk nastavíte. Můžete si tak naprogramovat víceméně cokoliv, na co budete mít vhodný materiál a s čím si dokáže vaše konkrétní tiskárna poradit vzhledem ke své velikosti a nabízeným funkcím. Program pro 3D tisk je v mnoha ohledech specifický a je potřeba jednotlivé parametry opravdu správně nastavit. S tím vám může pomoci přehledný návod, kdy krok po kroku zjistíte, jak nastavit tisk.

Hotové modely připravené k vytištění

Naštěstí existuje varianta i pro ty, kteří se přímo nechtějí pouštět do programování. Stačí si totiž stáhnout již připravené návody a pustit se rovnou do tisku. Modely pro 3D tisk jsou navrženy tak, aby byl tisk pokud možno bezproblémový a připravený k dosažení optimálního výsledku. Nabídka modelů připravených pro tisk se stále zvětšuje, takže se postupně rozšiřují i možnosti, co všechno můžete s pomocí vlastní 3D tiskárny vytvořit. Stačí si jen vybrat ty správné materiály.

3D tisk

Nezapomeňte pečovat o 3D tiskárnu

Aby mohla 3D tiskárna správně fungovat, musíte jednou za čas provést servis a zkontrolovat nastavení. Důležitá je přesnost tisku ve všech rovinách, což si občas žádá i výměnu některých součástek. Jedině tak ale můžete dosáhnout maximální kvality vytištěných předmětů.

K tomuto článku není otevřena diskuze