Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Listonoh ve vodě / foto: shutterstock

Oživlý trilobit se v teplých letních měsících objeví v bývalých vojenských újezdech

Hledání zkamenělin trilobitů patří k velmi zábavným a poučným formám trávení volného času zejména v rodinách se zvídavými potomky. Co když ale příbuzného trilobita můžete spatřit na vlastní oči živého?

Listonoh letní se na zemi objevil poprvé přibližně před 200 miliony lety

Vzhledem připomíná korýše. Netypický je však jeho ocas končící zvláštní vidlicí, tři oči a asi sto malých nožek okolo tělíčka krytého krunýřem. Narozdíl od většiny druhů dnešních korýšů se však listonoh může pochlubit opravdu výjimečným specifikem. Jeho přímí předkové se nacházeli na Zemi již v době, kdy ji brázdila těžká těla dinosaurů. Podoba dnešních listonohů je navíc téměř totožná jako v případě jejich prapředků. Za jejich výjimečnou schopností přežít stojí především abnormální odolnost jejich vajíček.

Vajíčko listonoha přežije bez úhony i extrémní podmínky

Podle nejnovějších výzkumů dokážou vajíčka tohoto tvora přežít i desítky let v nezměněné podobě. Vděčí za to své extrémně pevné skořápce, která dokáže čelit extrémně vysokým i nízkým teplotám, aniž by dopustila porušení svého obsahu. Dostanou-li se po nepříznivém období vajíčka do podmínek, které dovolují jejich vylíhnutí, to znamená vodní prostředí s teplotou nad 22 °C, jsou schopna se vylíhnout během několika hodin, maximálně dnů.

Listonoh ve vodě

Život listonoha se počítá na dny

Již bezprostředně po vylíhnutí nastupují malí listonozi překotný vývoj. V průběhu prvních dní života jsou schopny každý den svoji velikost až zdvojnásobit. Dospělosti dosahují přibližně okolo 10. dne života, kdy také kladou další vajíčka a poté opět umírají. K jejich rozmnožení a paradoxně i obnovení populace přispěla v Českých zemích v minulých letech existence vojenských újezdů, v nichž se pohybovala těžká vojenská technika, která na svých kolech a pásech přenášela vajíčka listonohů do vzdálenějších míst, a tak je nevědomky rozmnožovala. Právě bahnité kaluže, navíc ještě rozježděné, jsou ideálním místem pro líhnutí vajíček listonohů. V současné době, kdy již většina vojenských újezdů není armádou využívána, dochází paradoxně ke spolupráci zoologů a ochránců přírody s vojáky, kteří pomáhají jako v minulých letech svými vozidly šířit vajíčka listonohů.

Budete-li mít štěstí, spatříte listonoha na vlastní oči

Jde o opravdu výjimečný zážitek, který je potřeba dobře načasovat. Období líhnutí listonohů nastává na přelomu června a července a zhruba do půli měsíce máte šanci v kalužích vojenských újezdů spatřit mrskající se pravěké korýše. Lokalit, kde u nás máte možnost narazit na listonoha, je hned několik, namátkou jmenujme například bývalý vojenský prostor Milovice či Brdy.

Vzácný listonoh

Nebo si jej jednoduše vychovejte doma

Za poměrně slušnou cenu se dá pořídit i sada na chov listonoha v domácích podmínkách. Obvykle koupíte vajíčka listonoha a akvárium. V tomto případě se ale jedná o odolnějšího listonoha amerického, který má krunýř mírně zbarven do červena. Jako poučná zábava pro děti je ale tato možnost jedinečná.

Oživlý trilobit se v teplých letních měsících objeví v bývalých vojenských újezdech

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!