Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stáří a spokojenost / foto: shutterstock

Stárnutí opravdu není tak hrozné, jak se někteří obávají

Ve chvíli, kdy se nám na tváři začnou objevovat první vrásky, se snažíme udělat cokoliv, abychom čas alespoň na chvíli zastavili. Tato fáze života však není tak hrozná, jak se může zdát.

Jistý podíl na tom, že stárnutí nevítáme s úsměvem na rtech má i to, kolik mýtů a pověr se kolem této fáze života točí. Pojďme si vyvrátit alespoň ty nejčastější z nich.

Zapomínání na denním pořádku

Pravděpodobně nikdo se nechce dostat do bodu, kdy by neustále něco zapomínal a trpěl demencí. Bohužel tyto dvě věci jsou se stárnutím spojené jako den s nocí. Tedy alespoň si to lidé myslí. Alzheimerova choroba a jiná podobná onemocnění nemusí být vaším denním chlebem, až překročíte jistou hranici věku. Postihuje jen minimální procento dospělých ve věku nad pětašedesát let. Navíc jde zapomínání předcházet, a to například tak, že do svého denního harmonogramu zařadíme pohyb, vyváženou stravu a že zaženeme stres.

Aktivní stáří

Slabost a křehkost - naši noví společníci

Mezi lidmi také kolují zvěsti, že starší lidé jsou slabí a křehcí. Tento mýtus má dokonce vědecké podložení. Bylo zjištěno, že tělesná hmota s věkem ubývá a kosti slábnou. Tento jev však nesouvisí až tak se stárnutím, jako s nedostatkem pohybu. Křehkost a slabost nemusí být vašimi novými společníky, když se budete hýbat.

Pravidelný pohyb

Samozřejmě netvrdíme, že musíte v šedesáti letech uběhnout maraton. Pohyb rovná se také krátké procházky nebo využívání schodů místo výtahu.

Nepochopení technologií

I když se mezi námi najdou senioři, kteří si s mobilními telefony a počítači netykají, toto množství rapidně klesá. Je zapotřebí si vyvrátit domněnku, že důchodci nerozumí technologiím. Je třeba si uvědomit, že lidé mířící nyní do důchodu už ve světě mobilních telefonů a notebooků nějakou chvíli žijí a jejich ovládání pro ně dávno není záhadou.

Zdroj:

https://www.mojezdravi.cz/anti-aging/sedm-mytu-o-starnuti-tohle-skutecne-neni-pravda-5152.html

Stárnutí opravdu není tak hrozné, jak se někteří obávají

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!