Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hradní stráž E. Beneše / foto: vlastní reportáž magazin.cz

Zemřel zřejmě poslední člen Benešovy hradní stráže

Ve věku nedožitých 93 let odešel na věčnost Miroslav Frodl, který sloužil u prezidenta Beneše od 1. ledna 1947 až do jara 1948. I zde byl jednou z příčin koronavirus.

V pátek 23. dubna se konal pohřeb zřejmě posledního člena hradní stráže prezidenta Beneše. Miroslav Frodl se léčil v nemocnici v Pardubicích po operaci kyčle, která se povedla, a vše nasvědčovalo tomu, že se brzy vrátí do normálního spokojeného života. Ovšem k hospitalizaci se přidal dnes vše ovlivňující koronavirus, který veterána nakonec přemohl.

Pohřeb Miroslava Frodla (zdroj: vlastní reportáž magazin.cz)

Miroslav Frodl se narodil 7.6.1928 a zažil tedy jako malý chlapec první republiku a německou okupaci. Na konci války se připojil k odboji a po ní k bezpečnostním složkám. Ještě mu nebylo ani 18 let, když dostal životní nabídku pracovat v hradní stráži prezidenta Beneše. S ním pak jezdil jako ochranná služba po celé zemi a také bojoval na Slovensku proti ukrajinským Banderovcům. Při únorovém puči 1948 měl dokonce službu, když Gottwald přijel na hrad jednat s prezidentem Benešem. Jakmile došlo k výměně moci, z hradní stráže byl propuštěn a nastoupil do vojenské jednotky v Čáslavi.

Byl nejmladším ze 7 dětí jeho otce Čeňka Frodla, měl 2 syny a 1 dceru, celý život udržoval zdraví cvičením a dobrou náladou, každoročně se zotavoval v lázních. Svou pozemskou pouť ukončil 18. dubna 2021 a pohřben bude na centrálním hřbitově ve východočeských Pardubicích, kde žije taky velká část jeho pozůstalých. Čest jeho památce.

Zemřel zřejmě poslední člen Benešovy hradní stráže

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!