Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ložnice a povlečení / foto: shutterstock

Ložní prádlo a ručníky se lehce stanou semeništěm bakterií

Většina lidí mění povlečení jednou měsíčně, ručníky jednou týdně a jsou přesvědčení, že to je naprosto dostačující. Opak je pravdou.

Živná půda pro bakterie a roztoče

Měnit povlečení jednou měsíčně opravdu nestačí. Během spánku se na povlečení a prostěradle zachycuje naše odumřelá kůže. Mísí se s potem a stává se tak živnou půdou pro nejrůznější bakterie a roztoče. Jde vlastně o biologický odpad, který může mít na svědomí nepříjemné zdravotní problémy. Znečištěné ložní prádlo, jež je zamořené bakteriemi a roztoči, nám může způsobovat akné, ucpané póry, alergie, a dokonce až astmatické záchvaty.
Povlečení a prostěradlo byste měli měnit nejméně dvakrát do měsíce, ideálně každý týden, alergici a astmatici i jednou za tři dny. Pokud se nadměrně potíte, či si berete do postele domácího mazlíčka, je výměna jednou týdně opravdu nutná.
Většina lidí je zvyklá prát ložní prádlo vše najednou v jednom pracím cyklu. Není to dobré, protože prací prostředek se nedostane všude a poté se i prádlo nemusí dostatečně vymáchat.

Zdravé spaní

Péče o peřiny a polštáře

Nezapomínejte se starat také o peřiny a polštáře. Většinu z nich lze vyprat v pračce, nejlépe tak třikrát nebo i čtyřikrát ročně. Zase záleží na tom, jak hodně se potíte, zda netrpíte nějakým onemocněním, je to individuální. Pokud nelze použít pračku, je potřeba odnést peřiny a polštáře do čistírny. 

Vyprané prádlo

Pravidelná výměna ručníků

Také o čistotu ručníků je potřeba se pravidelně starat. Měnit je jednou týdně je málo. Přestože do ručníků utíráme čisté tělo, šupinky odumřelé kůže se na nich usazují a ve vlhku dochází k rychlému rojení bakterií a plísní, což opravdu nepotřebujeme. Měňte ručníky dvakrát týdně a vyperte vždy na 60 stupňů, aby došlo k zneškodnění nežádoucích mikroorganismů.

Voňavé ručníky

Nezapomínejte na utěrky

Rovněž utěrky bychom měli měnit každé dva až tři dny, protože přichází do styku s čistým nádobím, ze kterého konzumujeme potraviny a nepotřebujeme je mít plné bakterií. Pokud utěrka přijde náhodou do styku se syrovým masem, vyperte ji ihned.

V posteli trávíme v podstatě třetinu života, proto o její čistotu pravidelně pečujme. A není nic příjemnějšího, než uléhat do voňavého, čistého povlečení. 

 

Zdroje: 

https://www.homeincube.cz/casto-menite-rucniky-lozni-pradlo-zborte-myty-hygiene-domacnosti-zacnete-konecne-bydlet-zdrave/

https://www.prozeny.cz/clanek/jak-casto-prat-rucniky-a-lozni-pradlo-vime-to-63952

 

Ložní prádlo a ručníky se lehce stanou semeništěm bakterií

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!