Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hrabáč kapský / foto: shutterstock

Tři zvířata složená v jedno, to je hrabáč kapský

Samozřejmě pouze obrazně řečeno. Ale nepřipomíná snad ocas hrabáče klokaní ocas, rypák a zavalité tělo prase a obrovská ušiska zajíce?

Zvířátko za Afriky

Hrabáč kapský neboli Orycteropus afer je zavalitý savec, který dosahuje hmotnosti až šedesát kilogramů. Jeho tělo je téměř holé, pouze na hřbetě je pokryto řídkým porostem štětin. Ocas hrabáče může měřit až sedmdesát centimetrů, je málo pohyblivý, a jak již bylo zmíněno, podobá se ocasu klokanímu. 

Hrabáč pochází z Afriky. Ve volné přírodě ho můžete najít především v savanách a buši na jih od Sahary. Vyhýbá se deštným pralesům. Není to vůbec společenské zvířátko, naopak se řadí mezi samotáře. Ožívá hlavně v noci, den prospí ve své noře. Má výborně vyvinutý sluch a čich, se zrakem je to už horší. 

Hrabáč se ve volné přírodě živí především mravenci a termity. Mraveniště a termitiště rozhrabává dlouhými drápy a obyvatele nalepuje dlouhým jazykem. Jazyk má opravdu dlouhý, měří až třicet centimetrů. Za jednu noc je schopný spořádat až padesát tisíc termitů nebo mravenců. V zajetí je krmen mletým masem nebo kaší z masa, žloutků, granulí, mrkve, rýže a banánů. Hrabáči milují moučné červy.

Hrabáč kapský

Odchov mláďat

Samice rodí pouze jedno mládě. V ZOO patří mezi velmi vzácné druhy. Odchovat mládě se rovná téměř zázraku. Je spoustu důvodů, proč se odchov nemusí podařit, například mládě nechce sát od matky, matka ho může zavrhnout nebo je od první chvíle narození života neschopné. První dvě samičky hrabáčů Bojsa a Nebojsa přišly do pražské ZOO v roce 1979. První úspěšný odchov proběhl v roce 1989. Nyní tato zvláštní zvířátka, která nám někdy mohou připomínat částečně prase nebo přerostlou myš, najdeme rovněž v ZOO ve Dvoře Králové, v Olomouci a v Plzni.

Hrabáč kapský

Ocenění pro olomouckou ZOO

Právě v olomoucké ZOO na Svatém Kopečku se mohou od 30. července 2021 chlubit oceněním v soutěži Bílý slon. Za odchov hrabáče kapského zoologická zahrada získala 2. místo v kategorii odchov roku. Mládě se narodilo v březnu loňského roku a nyní se nachází v ZOO ve Francii.
Až tedy navštívíte některou ze zmíněných zoologických zahrad, určitě se nezapomeňte na tohoto nezvyklého a vzácného savce podívat.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hrab%C3%A1%C4%8D_kapsk%C3%BD
https://www.hanackyvecernik.cz/spolecnost/zajimavosti/zoo-na-svatem-kopecku-ziskala-cenu-za-odchov-hrabace-kapskeho

Tři zvířata složená v jedno, to je hrabáč kapský

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!