Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kamevéda / foto: shutterstock

Extrémní výchova dítěte znamená dril již od narození

Kamevéda je extrémní životní filosofie, která se zaměřuje na dítě. V čem může být tento styl výchovy přínosný a v čem potenciálně dítěti uškodí?

Kamevéda vychovává šampiony

Zakladatelem této metody je JUDr. Pavel Zacha, který stejným způsobem vychovával vlastního syna Pavla, dnes úspěšného hokejového útočníka, který působí v NHL. Název kamevéda pochází od původně obecného termínu Komplexní Multirozvojová Výchova Dětí. Tento výchovný směr se intenzivně koncentruje na dítě a na rozvoj jeho potenciálu, a to již od prvních měsíců jeho života. To ostatně dokázali manželé Zachovi aplikovat i na svého syna, kterého od útlého věku všestranně připravovali na sportovní aktivity. Zacha junior tak od dvou let lyžoval, bruslil a jezdil na kole. Už jako čtyřletý vzal do ruky hokejku a zápolil na ledě s tehdy devítiletými chlapci.

Extrémní výchova

Kamevéda vyžaduje podřízení celé rodiny

Intenzivní program má přirozeně celou řadu odpůrců, kteří neváhali rodičům mladého hokejisty dát najevo svůj názor. Zacha starší však argumentuje, že klíčové je rozpoznat potenciál dítěte a mít pro danou aktivitu jeho souhlas. O týrání, jak se mnozí pokoušejí mu podsunout, prý nejde. Komplexnímu psychickému i fyzickému rozvoji dítěte se nicméně podřizuje celá rodina. Rodiče v rámci kamevédy plně obětují vlastní zájmy i vztahy s nejbližším okolím. Zacha senior se konkrétně v zájmu syna zcela vzdal vlastní kariéry.

Vzdělávání dítěte

Krade extrémní výchova dětem dětství?

Kritické hlasy ohledně tohoto výchovného směru hovoří prakticky o obětování dětství diktátorskému rodiči, který si do potomka projektuje vlastní nenaplněné sny. Navzdory proklamované komplexnosti kamevédy je také patrná její očividná orientace výhradně na sport. Je tedy na zvážení, zda děti neplatí příliš vysokou cenu za sportovní úspěch. A to ztraceným dětství, nemožností si normálně hrát, všestranně se rozvíjet, hledat si přiměřeně věku kamarády, ale také udržet si zdravý vztah s rodiči. Ostatně nemusíme chodit daleko pro případ sportovních rodin, v nichž rozkol způsobily právě přebujelé ambice. Média svého času plnil bouřlivý vztah bývalé profesionální lyžařky Šárky Strachové (rozené Záhrobské) s jejím otcem a zároveň trenérem. Ve šlépějích Pavla Zachy se nicméně vydali i další ambiciózní rodiče. Osudy další z rodin, která svůj život podřídila zásadám kamevédy, mapuje nový film režisérky Eriky Hníkové nazvaný příznačně Každá minuta života. Ten vypráví o mladém slovenském páru, který se rozhodl, že ze svého malého syna Miška vychová profesionálního sportovce. Chlapec má tak doslova naplánovanou každou minutu života. Film bude mít letos premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

 

Zdroje:

https://www.kameveda.com/cs/

https://www.kviff.com

Extrémní výchova dítěte znamená drill již od narození

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!