Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spokojené stáří / foto: shutterstock

Když se prarodiče odmítají starat o vnoučata

Mladí rodiče často předpokládají, že jim s péčí i výchovou dětí pomohou babičky a dědečkové. Co když ale i oni mají své sny, jak aktivně trávit důchodový věk, a starost o malé děti jim zrovna do jejich plánů nezapadá?

V mnoha rodinách je běžné, že s péčí o děti prarodiče denně pomáhají, a mnozí mladí rodiče si dokonce bez jejich přítomnosti nedokáží představit kompletní rodinné fungování. Vždyť ono vyzvednout ze školky, odvést na kroužek, zkontrolovat úkoly i další běžné organizační záležitosti se často těžko kombinují s klasickou pracovní dobou obou rodičů. A co teprve, když dítko onemocní! I v tomto případě je výpomoc prarodičů k nezaplacení, nejeden zaměstnavatel se totiž k nutnosti čerpat OČR nestaví zrovna s pochopením.

Pomoc s vnoučaty
Pomoc s vnoučaty – Zdroj: Shutterstock.com

Plní si své sny

Mnozí prarodiče tento úděl přijímají tak nějak samozřejmě a rádi s vnoučaty tráví potřebný čas, najdou se však i tací, kteří si představují podzim svého života úplně jinak. Situaci vnímají tak, že poté, co vychovali své vlastní děti a odpracovali si povinné roky, mají konečně čas na splnění svých vlastních snů. Většinou se jejich plány týkají cestování a poznávání jiných zemí, někteří se dokonce rozhodnou trávit nepříjemné zimní období v klimaticky příjemnějších lokalitách, a tak odjíždí daleko za hranice třeba i na několik měsíců.

Moderní babička
Moderní babička – Zdroj: Shutterstock.com

Nepochopení ze strany vlastních dětí

Pro některé rodiny je samozřejmě tato situace náročná. Myslí si, že by jim rodiče měli být k dispozici a že je v podstatě jejich povinností se o vnoučata postarat. Aktivní senioři však oponují tím, že nechtějí zanedbávat sebe a své potřeby a že mají právo na vlastní život. Typickým příkladem je příběh jednoho staršího manželského páru, který pomáhal své dceři s prvním i druhým potomkem. "Já a můj manžel jsme vnoučata v zásadě vychovávali. Vozili jsme je do školy, hlídali jsme je odpoledne. V létě s námi strávili minimálně měsíc. Nelitujeme toho a bavilo nás to dělat, nyní však chceme prodat dům a přesunout se na jih za lepším počasím, což jsme již dlouhá léta plánovali. Dcera však otěhotněla potřetí a automaticky od nás očekává stejnou pomoc. Na to jsem jí řekla, že chci být babičkou, která vidí svá vnoučata občas a rozmazluje je, ale ne babičkou, která je vychovává. Ona se ale urazila a přestala s námi komunikovat. "

Myslíte, že by se lidé měli vzdát svého snu a podřídit se rodinným potřebám, nebo mají právo na to, aby si užili stáří podle svých představ?

Zdroj:

https://www.curioctopus.it/read/35607/voglio-pensare-a-me-stessa:-nonna-si-rifiuta-di-prendersi-cura-dei-nipoti-a-tempo-pieno

 

 

Anketa

Když se prarodiče odmítají starat o vnoučata

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1