Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Koťata / foto: shutterstock

Proč kastrovat a kdy je ke kastraci vhodná doba

Nechcete kotě? Jedna z nejčastějších otázek. Nabídka mnohonásobně převyšuje poptávku a spousta nechtěných koťat končí na ulici, v lepším případě v některém útulku.

Jednou by kočka koťata mít měla, nebo ne?

Jednou by kočka koťata mít měla. To je krásná alibistická věta při zjištění, že vaše kočičí lady si nosí bříško plné koťat a nebo už koťata přivedla ukázat. Kastrovat je přitom možné kočičku ještě předtím, než nám nechtěná koťata pořídí. Kočky pohlavně dospívají někdy během pátého až šestého měsíce. Kastrace kočky se tedy doporučuje ve věku pěti měsíců. Kocouři pohlavně dospívají později, a to mezi desátým a dvanáctým měsícem života. V tomto období je tedy vhodná i jejich kastrace.

Nemusíte se bát, vaši miláčkové svoji neplodnost oplakávat nebudou a nijak jim neuškodí, spíše naopak.

Spokojená kočka
Spokojená kočka – Zdroj: Shutterstock.com

Kolik stojí kastrace?

Cena kastrace kočky se pohybuje v částce od 800 Kč do 1600 Kč. U kocourů je tento zákrok jednodušší a cena je zde od 500 Kč do 1000Kč. Není to málo, ale rozhodně to není moc za to, že předejdete narození mnoha koťat, se kterými si pak nebudete vědět rady. Ono počítat s tím, že si je potom někdo vezme, není úplně nejšťastnější. Koťátko je sice roztomilé, dožaduje se pozornosti a je takzvaně k sežrání, jenže i z toho chlupatého mrňouska vyroste dospělá kočka nebo kocour a začne plodit další a další čičiny. Za tři roky dokáže kocour přivést na svět ve svém okolí až osmdesát koťat.

Roztomilé kotě
Roztomilé kotě – Zdroj: Shutterstock.com

Když už se stane, najděte koťatům nový domov

Když už se nastane ta situace, že budete mít koťátka, najděte jim domov. Mějte na paměti, že je v platnosti zákon o týrání zvířat a především myslete na to, že i nechtěné kotě je živý tvor! Za to, že jste dopustili, aby přišlo na svět, to nebohé chlupaté stvoření nemůže. Takže prosím starejte se hezky o své čtyřnohé miláčky a kastrujte.

 

Zdroj:

https://www.zoohit.cz/magazin/kocky/pece-o-zdravi-kocky/mela-bych-kocku-nechat-vykastrovat-nebo-sterilizovat

Útulky praskají ve švech nechtěnými koťaty, přitom stačí kastrovat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!