Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sebereflexe / foto: shutterstock

Být sami se sebou. Benefity, které pobyt o samotě přináší každému člověku

Umíte být sami se sebou? Většina lidí má s tímto problém. Vyžadují neustálou společnost, potřebují být pořád on-line. Ale vypnout telefon a pobýt chvilku o samotě v doprovodu svých vlastních myšlenek je ku prospěchu, shodují se vědci.

Nemusíte nutně meditovat. Pobýt sami se sebou o samotě je poměrně jednoduché a může to mít mnoho podob. Stačí si vyrazit na procházku do lesa v doprovodu jenom svých vlastních myšlenek bez mobilního telefonu. Člověk v takové chvíli přichází na mnoho věcí a podle vědců se tímto stylem rozvíjí. Jak konkrétně?

Pobyt o samotě zvyšuje lidskou produktivitu

Máte problém se soustředit? Neuděláte toho ve své práci tolik, kolik byste chtěli? Vaše produktivita je zkrátka na bodě mrazu? Je načase pobýt o samotě a srovnat si myšlenky, odpočinout si mentálně. Vypněte proto svůj telefon, na chvilku se dostaňte z běžného života a pročistěte si hlavu. Podle vědců tím zvýšíte svou produktivitu. Podle nich neustálá blízkost vašich kolegů danou schopnost spíše zabíjí. Prý pracujeme lépe, pokud máme dostatek soukromí.

Pohoda o samotě
Pohoda o samotě – Zdroj: Shutterstock.com

Pro maximální kreativitu

Podobně je tomu v případě kreativity. Pokud nešíříte kolem sebe nápady, je načase se opět vydat třeba do přírody. Vědci jsou toho názoru, že když se dokážeme probrat svými vlastními myšlenkami, pohrát si s nimi a kompletovat je vzájemně, najednou dosáhneme daleko lepších výsledků, i co se stránky kreativity týče.

Stres na vás nebude moct

Dokonce se ukázalo, že pobyt o samotě zvyšuje mentální odolnost. Zvládat stres a nátlak okolí je někdy velice těžké (zejména, pokud se jedná o dlouhodobou záležitost). Abyste však zachovali svou vnitřní spokojenost a pocit štěstí, abyste lépe odolávali pocitům úzkosti a celkové depresi, která se na vás line, pobyt o samotě vás může proti zmiňovaným jevům pořádně obrnit.

Sebepoznání
Sebepoznání – Zdroj: Shutterstock.com

Když potřebujete poznat sami sebe

A v neposlední řadě tím poznáte sami sebe. Je velká chyba, když se neznáme. Měli bychom vědět, co je pro nás typické, jak reagujeme v konkrétních situacích nebo jak ke konkrétním scénářům přistupujeme. S tímto poté můžeme pracovat, učit se ze svých chyb a posouvat se.

 

Zdroj:

https://forbes.cz/budte-sami-7-duvodu-proc-je-podle-vedcu-cas-o-samote-prospesny/

Být sami se sebou. Benefity, které pobyt o samotě přináší každému člověku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!