Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podzimní deprese / foto: shutterstock

Se sychravým počasím přicházejí deprese. Jak proti nim bojovat?

Venku je dříve tma, počasí, že by psa nevyhnal, jen co spadne listí, krajina dostane barvu špinavé šedi a vás v tomhle počasí nic nebaví? Není se čemu divit, o slovo se hlásí podzimní deprese.

Podzim je krásný, ale jen než spadne listí

Znáte to, podzim vybarví listí stromů do palety všech odstínů žluté a červené, a když se do korun stromů opřou poslední paprsky slunce, je to nádhera. Jenže pak přejdou první přízemní mrazíci a příroda o tuto barevnou nádheru přijde. Najednou vidíte jen šeď. Věčně prší, všude bláto. Vaše nálada se rázem dostane na bod mrazu.

Podzimní deprese
Podzimní deprese – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se projevuje podzimní deprese

Cítíte se ospalí, nic vás nebaví. Práce vám nejde od ruky, u ničeho nevydržíte. Místo úsměvu dost často zdobí vaši tvář vrásky a občas i slza se zaleskne v koutku oka, i když vlastně pořádně nevíte proč. Deprese je stav, kdy hlava vnímá jen negativa, a to se odráží na celkovém stavu člověka.

Postavte se špatné podzimní náladě

Nejjednodušším způsobem, jak bojovat proti chmurné podzimní náladě, je postavit se jí čelem. Najít si přeci jen něco hezkého na tom propršeném sychravém dni. Někdy stačí maličkost. Postavte na zahradu třeba krmítko. Začnou do něho létat zpěváčci a bude to hezké se na ně dívat.

Ptáci v krmítku
Ptáci v krmítku – Zdroj: Shutterstock.com

Přitopte si v místnosti, zahřejte se bylinkovým čajem, pusťte si příjemnou muziku. Kupte si cestou z práce květiny do vázy. Dopřejte si nějakou sladkost. Kousek čokolády vám metrák na váze nepřidá, ale osladí vám chmurnou chvilku.Toto všechno jsou střípky, které, když spojíte v celek, vyjde vám super den.

A co je nejdůležitější, usmívejte se. Úsměv na vaší tváři potěší i vaše okolí a to vám bude stejně vracet. Uvidíte, že pozitivní nálada zvítězí.

Když nic nepomůže, mluvte o tom

Pokud ani výše uvedené rady nezabírají a je vám stále hůř, neduste to v sobě. Promluvte si o tom, jak se cítíte, se svými blízkými. A pokud o tom nechcete mluvit s rodinou nebo přáteli, vyhledejte odbornou pomoc. Říci si o pomoc není ostuda.

Se sychravým počasím přicházejí deprese. Jak proti nim bojovat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!