Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
hypermarket - nakupování / foto: shutterstock

Vyplatí se pořád jezdit na nákupy do Polska?

Na konci července skončí v Polsku přechodné období zrušení daně z přidané hodnoty u základních potravin. Vyplatí se i po tomto období vyjet na nákup za hranice?

Češi brali polské obchody útokem, bude tomu tak i dál?

Od února do konce července letošního roku se polská vláda rozhodla, že dopady inflace zmírní dočasným snížením DPH. K nejmarkantnějšímu zlevnění došlo u ceny pohonných hmot, kde došlo k snížení spotřební daně z 23 % na 8 %, a u základních potravin, kde došlo ke snížení ceny DPH na 0 %. Nezanedbatelného zlevnění využívají polští obyvatelé, ale i mnoho obyvatel Česka se vydává na nákupy k polským sousedům. Otázka je, jak to bude s cenami nákupů po ukončení tohoto programu s názvem ,, Protiinflační štít 2.0 ''.

Levné tankování
Levné tankování – Zdroj: Shutterstock.com

Jezdíte na nákupy do Polska, nebo vás to zrovna vás neláká?

Obyvatelé pohraničních oblastí alespoň tu a tam vyrazí na nákup do Polska. Co by ne. Levněji si natankují i levněji nakoupí. Je jasné, že při nákupu za pár stovek se tolik neušetří, ale na rodinném velkém nákupu a naplnění nádrže auta je rozdíl v útratě již celkem v rodinném rozpočtu znát.

Zaznívají otázky, proč to jde v Polsku a u nás ne

Mnoho lidí se pozastavuje nad tím, proč to jde u našich sousedů a proč k tomu nepřistoupí i politici naší země. Důležité je ptát se také na to, co bude po ukončení tohoto přechodného období. Jaký dopad na polskou ekonomiku toto půlroční období bude mít. Dopředu se to těžko odhaduje, ovšem odborníci se shodují vesměs na tom, že šťastné opatření to není.

Nedostatek peněz
Nedostatek peněz – Zdroj: Shutterstock.com

Jestli jejich obavy nad možnými dopady vyplývají z reálného rizika negativního dopadu na inflaci nebo ze snahy obyvatele naší země přesvědčit o tom, že to není dobré opatření, těžko soudit. S největší pravděpodobností je nutné počkat na skutečné výsledky, které toto opatření Polsku přinese.

 

Zdroj:

https://cnn.iprima.cz/levne-nakupy-v-polsku-pomalu-konci-ceny-se-zdvojnasobily-zdrazuji-i-pohonne-hmoty-107684

 

 

Vyplatí se pořád jezdit na nákupy do Polska ?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!