Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hyperinflace / foto: Andrii Yalanskyi / Shutterstock.com

Zadlužení domácností v roce 2021? Kleslo v jediném kraji

České domácnosti pokračovaly i v roce 2021 v zadlužování. Ve velkém jsme si brali hypotéky - na nich dlužíme už 2,47 bilionu korun. Spotřební půjčky se na celkovém dluhu domácností koncem roku 2021 podílely 498 miliardami korun. V celé republice je jediný kraj, v němž bylo zadlužení obyvatel koncem roku 2021 nižší než o rok dříve. Tipnete si, který jím je?

Zadlužení domácností sleduje správce registrů

O tom, jak se vyvíjí celkové zadlužení domácností a některých obchodních společností, se může kdokoliv přesvědčit na stránkách Czech Credit Bureau, resp., jimi provozovaných dlužnických registrů (BRKI, NRKI a REPI). Každé tři měsíce je vydáváno souhrnné hodnocení v oblasti spotřebitelských a některých podnikatelských úvěrů, a to vždy v porovnání se stejným obdobím, ale o rok dříve.

Díky těmto reportům, nazvaným Barometr úvěrového trhu, si můžeme vytvořit dostatečnou představu o chování českých domácností v oblasti půjček za posledních několik let. Nejstarším dostupným vydáním Barometru je poslední čtvrtletí roku 2012.

Schopnost splácet se zlepšuje napříč regiony

Začněme výbornou zprávou, která se úvěrovými barometry nese několik posledních let. České domácnosti stále lépe splácejí, především půjčky na bydlení. Ale spotřební úvěry jsou spláceny stále spolehlivěji. Pozitivní vývoj je způsoben jak zpřísněním legislativy závazné pro poskytovatele spotřebitelských úvěrů, tak i stále častějším porovnáváním půjček v online srovnávačích, jako je Hyperfinance.cz.

Ve srovnávačích totiž spotřebitelé ihned získají přehled o konkurenčních nabídkách jednotlivých poskytovatelů, a mohou si tak snadno a rychle vybrat půjčku s nejlepšími podmínkami, jejíž splácení dobře zvládnou. Srovnávače navíc jednotlivé poskytovatele prověřují - a spolupracují pouze s těmi, kteří získali licenci České národní banky. To samo o sobě zaručuje, že se spotřebitelé zadluží pouze těch společností, které prokazatelně respektují platnou legislativu.

Nejvíce půjček tradičně putuje do pražských domácností

Koncem roku 2021 měly pražské domácnosti vypůjčeno 482 miliardy korun na bydlení a další 54 miliardy na běžnou spotřebu. S tímto objemem jde o kraj s největším objemem dluhu, co se domácností týká. Naopak nejméně měli ke konci roku 2021 vypůjčeno lidé z Karlovarského kraje, konkrétně 47 miliard na bydlení a 17 miliard na běžnou spotřebu. Karlovarský kraj je přitom druhým nejhorším, co se splácení týká. A asi hádáte správně, že nejspolehlivěji své půjčky splácejí lidé v Praze.

V Praze je i nejrychlejší tempo růstu celkového dluhu obyvatel

Praha je také regionem, v němž je nejvyšší tempo nárůstu zadlužení domácností. Oproti konci roku 2020 se jejich zadlužení ke konci roku 2021 zvedlo o 19 % u půjček na bydlení a o 3,5 % u půjček na spotřebu. Druhé nejvyšší tempo nárůstu úvěrů zaznamenal správce registrů v kraji Moravskoslezském (u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, které narostly o 18,2 %) a v kraji Ústeckém - zde u běžných úvěrů, které meziročně narostly o 1,8 %. Přitom právě Ústecký kraj je na tom nejhůře, co se splácení týká.

V Moravskoslezském kraji pokles objem běžných půjček

Jediným krajem, kde správce registrů zaznamenal pokles zadlužení, je kraj Moravskoslezský - ale jen v oblasti běžných spotřebitelských půjček. Pokles dělá -0,1 % (v porovnání konec roku 2020 a konec roku 2021). Naopak u účelových půjček vázaných na bydlení byl Moravskoslezský kraj hned druhým v pořadí, co se nárůstu zadlužení domácností týká.

Nezáleží na výši dluhu, ale na schopnosti hospodařit

Pokud také právě splácíte úvěr, ať už na bydlení, na auto nebo třeba na nové vybavení do bytu, vždy je potřeba vědět, jak se postavit k hospodaření s vlastními penězi, aby vždy vyšlo na splátku úvěru. A to i v měsících, kdy přišlo méně peněz jako následek pracovní neschopnosti, ošetřování člena rodiny nebo dočasné ztráty zaměstnání. Připravili jsme pro vás názorného průvodce, kterého jsme vyzývavě nazvali: „Nevystačíte s výplatou? Poradíme, jak najít balanc mezi příjmy a výdaji“.

Zadlužení domácností v roce 2021? Kleslo v jediném kraji

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!