Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
3D podkovy / foto: Foto: archiv Jakub Ševčík

Hříbě Marvel dostalo šanci na život díky 3D podkově

Pro každého koně, jenž to potřebuje, přichází na řadu 3D tisk podkov a kompenzačních pomůcek přímo na míru.

Tam, kde selhávají běžné způsoby ošetřování koňských kopyt, nebo když je třeba léčit zranění koní jinak, protože zaběhnuté postupy a pomůcky nemají šanci na úspěch, přichází na řadu 3D tisk podkov a kompenzačních pomůcek pro koně.

Inovace v péči o koně

Díky Jakubovi Ševčíkovi má Česká republika unikátní světový patent. Podkovy vyrobené na 3D tiskárně. Ač se to může zdát někomu jako vtip, věřte tomu, že tyto podkovy a další takto speciálně vyvinuté a vyrobené novinky zachraňují koňské životy i jejich zdraví.

3D podkovy
3D podkovy – Zdroj: Jakub Ševčík

Na začátku bylo zraněné hříbě

Začalo to jedním zraněným hříbětem. A taky tím, že všichni nad ním zlomily hůl. Hříbě se jménem Le Merveillleux, zkráceně Marvel. Hříbě jako každé jiné. Jen si způsobilo fatální zranění. O drát rozříznutá zadní noha. Na kost. Ortel byl neúprosný, utratit. Majitel Jakub Ševčík je ovšem člověk, co se vzdát odmítl a vymyslel alternativu podkovy, která by Marvelovi dala šanci. Šanci na život a hlavně i na plné zdraví. Po pokusech a omylech přišel s nápadem vyrobit speciální podkovu na 3D tiskárně. A tady se začíná psát příběh, který nastartoval vývojovou etapu, ve snaze zachránit více koní.

3D podkovy a kompenzační pomůcky tam, kde vše ostatní už nestačí

Tento vynález, který jeho autor stále zdokonaluje, se v současné době dostává do podvědomí mezi chovatele koní, mezi veterináře a kováře. Rozhodně nevytlačí tradiční kování a běžné podpůrné pomůcky při léčbě koní, ale zcela jistě nastoupí tam, kde zaběhnuté postupy nemají šanci na úspěch. Hlavní jedinečnost podkov, ortéz, dlah a dalších pomůcek vyráběných na 3D tiskárně je variabilita, přesnost na milimetr, individuálnost, lehkost a cena, která náročné léčení udrží na spodní finanční hranici.

Na začátku všeho bylo hříbě Marvel, dnes je to dvouletý zdravý kůň, který ani nekulhá.

 

Zdroj:

https://cc.cz/tag/horse-soul-brand/          

https://3dwiser.com/cesky-vynalezce-zachranuje-zivoty-koni-diky-3d-tisk/

 

 

 

Není podkova jako podkova

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!