Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Politik a občan / foto: shutterstock

Která politická strana nejvíce šíří nenávist?

Mnohé strany získaly nálepku nacionalistů, či šiřitelů nenávisti. Bylo to ovšem z různých důvodů.

Nejprve to byli Romové

V devadesátých letech byla známá Republikánská strana Československa pod vedením Miroslava Sládka. Ačkoliv měla vcelku normální program, navazující na prvorepublikové tradice, proslula aktivní kampaní proti Romům. Navíc měla v programu zajímavý bod – znovupřipojení Podkarpatské Rusi, která dříve Československu náležela a k Ukrajině byla připojena de-facto nepřirozeně. Sládek byl ostře proti samotnému rozdělení Československa a taky proti připojení k NATO a EU. Nejvíce se ovšem strana proslavila požadavky na přísnější postihy zločinů Romů. Z toho důvodu ji mnozí označovali jako subjekt, který šíří protiromskou nenávist. Miroslav Sládek se proslavil výrokem o trestní odpovědnosti „Cikánů“ už při narození.

Miroslav Sládek (SPR-RSČ) se hanlivě vyjadřuje o Romech

 

Strana vypadla z parlamentu v roce 1998 a od té doby je pouze marginální politickou silou. Ne, že by romská otázka byla dnes už bezvýznamná, odchodem Sládka z vysoké politiky ovšem už není zdaleka tak diskutována, snad kromě občasných útoků Evropské unie proti naší zemi, údajně z důvodu špatného chování Čechů k Romům.

Následovali muslimové

Nulté roky nového tisíciletí byly, co se týče nálepkování nacionalistů a nacistů poměrně klidné. To se ovšem změnilo s novým projektem Úsvit Tomia Okamury, který se dostal do Poslanecké sněmovny v roce 2013 se ziskem 6,88 procenta hlasů. Hnutí Úsvit se proslavilo odporem proti Islámu a získalo tak nálepku šiřitele nenávisti proti islámským uprchlíkům. Na propagačních letácích mělo například hesla „Práci našim občanům, ne imigrantům! Volte Úsvit“. Hnutí se rozpadlo v roce 2015, protože poslanecký klub se začal štěpit a byly velké rozpory mezi jeho členy.

Tomio Okamura (SPD) se vyjadřuje o Romech z Ukrajiny

Tomio Okamura se ovšem nevzdal a založil další politické hnutí – Svoboda a přímá demokracie – SPD. Tato politická síla se velmi angažovala v období migrační krize v roce 2015, kdy poukazovala na nutnost uzavřít hranice proti africkým a muslimským migrantům. Ve volbách 2021 mělo slogan „Potopíme piráty“, který se dal chápat jako vymezení se proti koalici Piráti a Starostové, nicméně i jako obrana proti „nájezdníkům“ z muslimských zemí do Evropy.

A hned na to Rusové…

Po převratu na Majdanu (Náměstí nezávislosti) na Ukrajině v roce 2013 se vyprofilovala další skupina lidí, čelící nenávisti některých politických stran a tou byli Rusové. Z kraje roku 2014 začala občanská válka na Ukrajině, jejíž menší východní část podporovalo Rusko a větší západní část s Kyjevem Spojené státy a Evropská unie. Důvodem k tomu byl ozbrojený převrat v Kyjevě a uchopení moci vládou, která nevzešla ze svobodných voleb v roce 2012. Poloostrov Krym a region Donbasu tuto vládu neuznávaly a tak se napětí zvyšovalo, až přerostlo v ozbrojený konflikt. Včetně období do 24. února 2022 (vypuknutí války) tak u nás byly strany, které zbytečně přilévaly olej do ohně a šířily nenávist k Rusům. Byl to například krok Ondřeje Koláře (TOP09) o demontáži sochy maršála Koněva. Stálo to peníze, naštvalo to Rusko a lidem tato „akce“ nic nepřinesla. Dále, iniciativa starosty Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) o instalaci pomníku Vlasovců, tedy Rusů, co bojovali na straně Hitlera do jeho obce. Rusy to velmi naštvalo, a dokonce s Novotným natočili rozhovor. V něm očividně nevěřili svým uším, s kým mají tu čest. Novotný se pořád šklebil a kromě urážení z něj nic kloudného nevypadlo. Řekli mu přímo: „Pane Novotný, vy jste klaun, nebo jste utekl z blázince?“

Pavel Novotný (ODS) a jeho vystoupení v ruské televizi

A tak to šlo s šířením protiruské nenávisti dále. Zbytečné kroky, které nikomu v ČR neprospěly, naopak i ony svým malým podílem přispěly k eskalaci válečného konfliktu.

Jak je vidět, šíření strachu a nenávisti nikdy nic pozitivního nepřináší, protože následky vždy nesou obyčejní lidé. Budeme už příště ve střehu a další vzestup nenávisti k nějakému národu nebo etniku zarazíme v jeho samém počátku? Kdo může být na řadě příště, můžeme už tušit. Určité politické kruhy začínají rozsévat nenávist proti Maďarsku, Bělorusku, ale i Polsku a Číně. Výsledek může být pouze jediný. Ztráta trhů pro naše výrobní kapacity, propouštění, chudoba, rozdělení společnosti. Tomu musíme zabránit.

Anketa

Která politická strana nejvíce šíří nenávist?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!