Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rusko vs. USA / foto: shutterstock.com

Kdo zničil plynovody Nord Stream?

Plynovod Serverní Proud II. byl nakonec velkým úsilím Ruska přeci jen dostavěn, Německo jej však odmítlo uvést do provozu. Teď je jasné, že dlouhé měsíce nebude v provozu on ani jeho starší bratr, Severní Proud I. Na obou plynovodech najednou vybouchly nálože a potrubí roztrhaly. Nyní velmi dlouho nepřiteče do Evropy ani kubík plynu. Kdo to ale udělal a proč vlastně?

Většina lidí se bojí, že v zimě nebude čím topit. Ti moudřejší z nich se však nebojí zimy. To lze řešit nakonec i svetrem paní Pekarové. Co však řešit nelze je náhrada plynu jakožto suroviny takřka celého chemického průmyslu. Jak řekl nedávno ředitel jedné z největších Evropských chemických společností BASF: většina lidí si nedokáže představit, co všechno bude v supermarketech chybět, když nebude plyn.

Nord Stream - konec

I člověk, který se o politiku nezajímá, musí uznat, že to se situací kolem plynu v Evropě bylo poslední roky takové „divné“. Proč například Evropa sama zavírá kohoutek něčeho, bez čeho se prostě nelze obejít? Proč přešlo bez povšimnutí to, že Švýcarská loď, která plynovod Severní Proud II. stavěla, ze dne na den stavbu ukončila, protože se bála amerických sankcí? V tu chvíli ještě nikdo nic neřešil…

Severní Proud

Plynovody jsou zničené. Přestože lze již nyní odhadnout, že viník se oficiálně nikdy nenajde, můžeme se podívat na jednotlivé státy nebo skupiny států ze zorného úhlu: kdo bude mít z tohoto teroristického činu prospěch?

miniponorka

Ukrajinci. Nejprve si položme otázku: má režim prezidenta Zelenského, který fakticky vládne na střední a západní Ukrajině neomezenou mocí (od února tohoto roku jsou demokratické instituce na Ukrajině prakticky vyřazeny z činnosti, na správě státu se podílí pouze ten, kdo se Zelenským souhlasí) technické prostředky na to, aby takovou operaci provedl? Vzhledem k nekonečným potokům nejrůznějších zbraní, které nyní na Ukrajinu proudí z celého tzv. „Západu“, není toto velký problém. Stačí z libovolné lodě vypustit miniaturní ponorku, která časované nálože na potrubí upevní. Ponorka v klidu odplave stejně jako loď, která jí naloží. A pak v může v bezpečí čekat na nastavený čas – i několik měsíců. K výbuchům nepochybně došlo až ve chvíli, kdy byli strůjci výbuchů hodně daleko. A základní otázka: má režim prezidenta Zelenského zájem na zničení plynovodů? Zde musíme říci jasné ano. V tuto chvíli totiž kontroluje jediný významný plynovod vedoucí z Ruska do Evropy.

Ukrajina vs. Rusko

USA. Zde se nemusíme bavit o technických prostředcích k provedení dané akce – Amerika by mohla tuto akci provést mnoha možnými způsoby. Taktéž se nemusíme bavit o tom, jestli je zničení plynovodů pro USA prospěšné. Spojené státy se zarputile bránily dostavbě Serverního proudu II. Stejně tak se Spojené státy snažily blokovat údržbu Severního Proudu I. pomocí sankcí na společnost Siemens, která smluvně zajišťovala opravy plynovodu. Bez plynu se totiž většina evropského průmyslu přestěhuje do USA – ať už pasivně (evropské firmy bez plynu zkrachují a dodávky daného zboží zajistí USA) anebo aktivně (krachující evropské firmy budou za zlomek ceny demokraticky zakoupeny korporacemi USA, know-how a nejlepší pracovníci se přesunou do USA a zbytek se v Evropě jednoduše zavře). Tak či onak – Evropa vyklidí své místo ve světě a na uprázdněné místo nastoupí USA, občas Čína. Nic na tom nezmění ani měsíc staré varování ze strany CIA, že se chystají útoky na plynovody v pobaltských zemích. Může zloděj křičet: „chyťte zloděje“?

Rusko vs. USA

Rusko. Stejně jako v případě USA se nemusíme bavit o technických prostředcích k provedení akce. Co se týče důvodu zničení plynovodů, je situace ovšem zcela jiná. Pokud by Rusko chtělo zničit nějaké plynovody, rozhodně by nezačínalo na plynovodu, který patří z 51% ruské korporaci. Odpálilo by jednoduše plynovody vedoucí z Norska do Evropy, případně ze Severní Afriky do Evropy. Mimochodem: pokud by Rusko chtělo „kooperovat“ s Evropou tímto způsobem, všechny neruské plynovody by již dávno vyletěly do vzduchu.

Severní Proud

Evropská unie. Opět: je zcela absurdní, že by akce byla provedena Evropskou Unií. Snad jen Norsko bude mít krátkodobý prospěch z toho, že byly oba plynovody Severní Proud odpáleny, protože ceny Norského plynu poletí vzhůru. Norové ovšem vědí, že drahý plyn bude nakupovat pouze bohatá Evropa a ta bez ruského plynu nebude existovat. Zmenšujícím se norským plynovým nalezištím je tedy taktéž prospěšný pouze občasný nedostatek ruského plynu, který táhne ceny vzhůru. Celkové zastavení dodávek z Ruska si tedy nebudou přát ani samotní Norové.

terorista v Praze

Teroristická skupina. Položme si otázku: mohla toto spáchat nějaká teroristická skupina? Odpověď: zde se už nejedná o kapesní nálož v pražském metru. Tohle musela spáchat tajná služba velkého státu anebo velká světová teroristická organizace. Každý terorista je ovšem někým placen. Kým mohla být placena velká teroristická skupina, která provedla odpálení Severního Proudu?

Severní proud - sankce

Marasmus, do kterého se dostala Evropa jako celek, nemá srovnání od Druhé světové války. V nejbližší budoucnosti proběhne něco, co někteří pesimisté nazývají Afrikanizací. Největším problémem ovšem nebude nedostatek plynu na topení. Pád chemického a dalšího navazujícího průmyslu totiž způsobí takovou nezaměstnanost, kterou nikdo nepamatuje. Může se tomu Evropa ubránit? Může, ale musela by se rychle domluvit s Ruskem. To je ovšem absurdní, když dnes všichni v Evropě vykřikují protiruská hesla, to by žádnému politikovi neprošlo. Rusové navíc dávno Evropě nevěří a své spolupráce přesměrovali na Asii. Evropané tedy budou pouze dál a dál klesat spolu se společnou měnou EURO, která už proti dolaru klesla o dvacet procent (a proti ruskému rublu dokonce o čtyřicet procent) a to během pouhých šesti měsíců. Ani to však není největší problém. Největším problémem je degenerace evropské populace: většině lidí se nechce pracovat víc než trochu, ženy nechtějí mít více než jedno dítě, muži obecně nechtějí nést zodpovědnost. Používání základní logiky mizí. Evropa si dlouhodobě střílí sama do své vlastní nohy. Jak jinak lze vysvětlit to, že převládajícím hlasem z Evropy již od počátku Ukrajinské krize je „odstřihneme se od ruského plynu?“. Teď bylo odstřihnutí dokonáno.  Pozorujme, co se bude dít.

 

Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-co-by-bez-plynu-chybelo-v-regalech-to-si-clovek-nedokaze-predstavit-201054

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/5163247/poskozeni-plynovodu-nord-stream-bylo-asi-umyslne-prohlasila-svedska-premierka.html

Anketa

Kdo zničil plynovody Nord Stream?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!