Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
grilování ilustrační obrázek / foto: shutterstock

I grilování na podzim má něco do sebe

Rádi grilujete, ale na podzim se už držíte zpátky? To je chyba! Přeje-li počasí, s kvalitním grilem je možné grilovat celoročně. Sklonek roku nevýjímaje.

Taková podzimní grilovačka rozhodně má něco do sebe. Především toho, komu je úkol ugrilovat něco dobrého k večeři, nesužují vysoké teploty. Zkrátka mu u grilu není takové horko. Jen to bude chtít trochu obměnit menu. Především pokud se chytáte grilovat zeleninu. Místo rajčat a cuket se zkrátka zaměřte třeba na dýně, fíky a houby. Uvidíte, že se budete olizovat až za ušima. A vaši hosté jakbysmet.

Grily na dřevěné uhlí

Jaký gril je nejlepší?

Na trhu najdete grily plynové, elektrické a na dřevěné uhlí. Zahradní grily i grily vhodné pro grilování v interiéru. Jaký upřednostnit? Odpověď na tuto otázku záleží jak na vašich chuťových preferencích, tak i zdroji energie. Pro ty, kteří chtějí grilovat na terase či balkonu vybaveným elektrickou zásuvkou, je vhodný gril elektrický. Ten ani není třeba zazimovat, grilovat totiž na něm můžete v podstatě celoročně, a to i v interiéru.

Grilování na zahradě

Pro grilování na zahradě jsou vhodné plynové grily, grily na dřevěné uhlí, popřípadě zahradní ohniště s grilem. Nedáte-li dopustit na kouřovou chuť masa, zřejmě zvolíte gril na dřevěné uhlí. Počítejte však s tím, že nějakou dobu potrvá, než se dřevěné uhlí či brikety patřičně rozžhaví. A tuk z grilovaných pokrmů odkapávající do prostor ohniště je zdrojem nebezpečných karcinogenních látek, které pronikají do samotného pokrmu. Zdravotně nezávadný a v podstatě okamžitě po zapnutí je připraven grilovat plynový gril. Grilování na něm je navíc rychlé a rovnoměrné. Snadno se u něj také reguluje teplota i intenzita hoření. Jedinečného kouřového aroma se u něho ale nedočkáte.

Grilované pochoutky

Jak gril zazimovat?

Zahradní grily po ugrilování posledního podzimního pokrmu bude potřebovat zazimovat. Ještě před tím je bude nutné pořádně vyčistit k tomu určenými prostředky. V případě mírného znečištění si vystačíte s vodou a jarem. Očista extrémně zaneseného grilu se ale zřejmě neobejde bez agresivnějšího přípravku na čištění grilů. Rošt čistěte kartáčem s nerezovými štětinami, poté menším kartáčkem a nakonec vlhkou houbičkou.

Kam s ním?

Září váš gril čistotou? V tom případě je na místě ho přemístit na chráněné místo (garáže, technické místnosti či zahradního domku), nebo ho alespoň přikrýt kvalitní plachtou. Vhodné jsou nepromokavé plachty z kašírovaného polyetylenu, který odolává jako extrémnímu mrazu tak vysokým teplotám. Zřejmě vás nemusíme upozorňovat, že plachtu kolem grilu musíte dobře upevnit, aby ji neodnesl vítr. Pokud vše dodržíte, najdete na jaře svůj gril v takovém stavu, v jakém to teď opouštíte. A grilovat budete moci nanovo.

K tomuto článku není otevřena diskuze