Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
nízkoenergetický dům / foto: shutterstock

6 tipů, jak ušetřit v domácnosti za energie

Ceny energií neustále stoupají, zima se blíží a vy už se teď bojíte, kolik za ně zaplatíte, nebo že budete přes zimu mrznout? Máme pro vás šest tipů, jak ušetřit v domácnosti za energie a zůstat při tom v teple a v pohodě. 

Odvzdušňujte topení 

Máte pocit, že máte topení nastaveno na maximum, ale pořád je vám zima? Topení může být zavzdušněné, a tak topí jen jeho část. Obíráte se tak o potřebné teplo. Na začátku topné sezony radiátory v domácnosti odvzdušněte a jednou za čas to opakujte i během zimy. 

Péče o topení
Péče o topení – Zdroj: Shutterstock.com

Teplo uniká okny

Pokud máte stará okna, která špatně těsní, může vám mnoho tepla unikát právě tudy. Řešením může být výměna starých oken za nová. Pokud to však není ve vašich finančních možnostech, využijte alespoň izolační zarážky na okna, můžete také stočit deku nebo použít polštáře, které do mezer nastrkáte. Pomoci může i záclona nebo závěs. Dejte však pozor, ať nezakrývá i radiátor a nebrání vstupu tepla do místnosti.

Hliníková fólie udrží teplo

Ať už bydlíte v paneláku nebo v cihlovém domě, stěna za radiátorem může zbytečně absorbovat teplo, které by vás zahřálo. Naštěstí existují speciální hliníkové folie, které se nalepí za radiátor a odráží tak teplo směrem do místnosti. 

Hliníková folie
Hliníková folie za radiátor – Zdroj: Shutterstock.com

Nezapomínejte zavírat

Na chodbách může být menší teplo než v místnosti, ve které trávíte veškerý čas. Proto je zbytečné nechávat otevřené dveře na chodbu či schodiště. Menší prostory se navíc lépe vytápí. Zavírejte proto dveře na chodbu i mezi jednotlivými místnostmi.

Zvlhčuje vzduch

Víte o tom, že vzdušná vlhkost ovlivňuje pocitovou teplotu? Čím vlhčí je vzduch v místnosti, tím lépe se přenáší teplo od radiátorů. Umístěte na radiátory nádoby s vodou, které vzduch zvlhčí. Bude se vám také lépe dýchat. 

Zvlhčování vzduchu
Zvlhčování vzduchu – Zdroj: David Prado Perucha / Shutterstock.com

Udržujte nohy v teple 

Zima nám nejvíce proniká do těla od nohou. Máte-li podlahové vytápění, máte vyhráno. Pokud vás podlaha studí do nohou, noste doma teplé přezůvky, pletené ponožky, nebo se při odpočinku zachumlejte pod deku. Pořídit si můžete i speciální vyhřívanou deku nebo botu, do které obě nohy vsunete. 

 

Zdroj: 

Blesk pro ženy, č. 39, str. 54-55.

 

6 tipů, jak ušetřit v domácnosti za energie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!