Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Večírek s přáteli / foto: shutterstock

Silvestrovské zajímavosti, aneb proč se slaví konec roku tak, jak se slaví

Příchod nového roku se musí oslavit ve velkém stylu. Rachejtle, šampaňské a ti nejbližší kolem. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, proč se konec roku slaví tak, jak se slaví? Proč je na silvestrovskou noc takový hluk?

Pro zahnání zlých duchů

Poslední prosincový den je tím nejhlučnějším v roce. Do jisté míry za to mohou petardy, které zejména domácí mazlíčkové nemají v lásce. Jejich kořeny sahají až do daleké Číny, kde vznikly proto, aby zaháněly zlé duchy. Do vzniku střelného prachu se duchové zaháněly řinčením řetězců, rachejtle však byly efektivnějším, navíc i oku lahodícím řešením.

Ohňostroj k uvítání Nového roku
Ohňostroj k uvítání Nového roku – Zdroj: Shutterstock.com

A tak společně s nimi přišla i touha zahánět duchy pomocí petard k nám. Tím, že zaženete všechno zlé, budete moct vstoupit do nového roku nezatíženě, bez problémů, takzvaně s čistým štítem.

Novoroční polibek naladí na nadcházejících dvanáct měsíců

Líbání na Nový rok je ta oblíbená část oslav. Když se odbije půlnoc a připije se, podle tradice ten, koho políbíte jako první, vám pomůže naladit se na nadcházejících dvanáct po sobě jdoucích měsíců. Proto si člověk musí dávat pozor na to, koho konkrétně políbí. Může si tímto buďto založit na úspěšný rok, nebo si tím pořádně zavaří.

Novoroční polibek
Novoroční polibek – Zdroj: Shutterstock.com

Mimochodem, věděli jste, že tento zvyk vychází z německých a anglických tradic? Není to tedy ani česká, ale ani americká záležitost.

Hlavně neprat a nevěšet

První lednový den se nese ve znamení pověr a tradic. Stejně jako bychom měli jíst čočku, aby byl nadcházející rok bohatý, nesmíme věšet, ale ani prát prádlo. Pokud se tak stane, přivoláme si tím do života neštěstí, dokonce to může vyvrcholit až smrtí někoho blízkého.

Praní prádla je tabu

Zejména pokud jste pověrčiví, měli byste tyto domácí práce dobře zvážit.

Co sníte, to budete mít

A když už jsme zmiňovali čočku, víte, že existují i taková jídla, která přináší spíše smůlu a která by se na Nový rok rozhodně neměla jíst? Patří sem například kuře nebo jiná drůbež. A pokud patříte mezi gurmány, odpusťte si také humra, který je symbolem nepříjemného zvratu.

 

Zdroj:

https://zena.aktualne.cz/volny-cas/15-silvestrovskych-zajimavosti/r~33ff8ca00b5911e9b9390cc47ab5f122/

Silvestrovské zajímavosti, aneb proč se slaví konec roku tak, jak se slaví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!