Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Eutanazie / foto: shutterstock

Povolí někdy naše zákony eutanazii nebo asistovanou sebevraždu?

Rozdíl mezi těmito termíny pochopitelně je, nicméně obojí znamená dobrovolnou smrt. Většinou pro nevyléčitelně nemocného člověka, trpícího bolestmi, bez jakékoliv naděje na zlepšení zdravotního stavu.

Rozdíl mezi eutanazií a asistovanou sebevraždou

Rozdíl je v tom, že v případě eutanazie usmrcuje napomáhající osoba například podáním smrtící kombinace léčiv a u asistované sebevraždy se usmrtí sám sebevrah. Asistující pouze pomáhá, připraví smrtící koktejl, zařídí prostory, postará se o tělo. Pro někoho tato slova zní morbidně, pro někoho je to něco, co by rád pro svého trpícího blízkého udělal.

Odchod blízkého člověka
Odchod blízkého člověka – Zdroj: Shutterstock.com

Kde je eutanazie a asistovaná sebevražda legální

Kanada, Lucembursko, Nizozemsko, Belgie, Kolumbie, Španělsko, zde je legální eutanazie. Asistovaná sebevražda je zákonná mimo jiné ve Švýcarsku, ve Švédsku, v Rakousku. Dobrovolný odchod ze života s asistencí a eutanazie jsou zákonem povolené i v některých státech USA. Států, kde zákonodárci legalizují dobrovolné ukončení života, stále přibývá. Různí se podrobné vysvětlení a jsou různá pravidla.

Máme právo na eutanazii?
Máme právo na eutanazii? – Zdroj: Shutterstock.com

Je legalizace eutanazie nebo asistované sebevraždy v Čechách žádoucí ?

Tady asi necháme prostor k tomu, aby si na tuto otázku každý odpověděl sám za sebe tak, jak to cítí. V České republice se ozývají mezi poslanci názory, že by se o možnosti legalizace mělo začít alespoň jednat, ale prozatím se neděje nic konkrétního. Legislativa okolo tohoto tématu nebude zcela jistě ničím jednoduchým. Uzákonění eutanazie nebo AS je složitý proces, který se potýká nejen s právními normami, ale i s etickým kodexem a s náboženskými námitkami.

 

Zdroj:

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/als-nemoc-umirani-smrt-eutanazie-svycarsko-dignitas-paliativni-hospicova-pece-v_2106161451_ako

Povolí někdy naše zákony eutanazii nebo asistovanou sebevraždu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!