Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přírodní lékarnička / foto: shutterstock

Bylinková lékárnička

Většina z nás má doma lékárničku, kde najde první pomoc v případě bolesti či nějaké nemoci. Těchto problémů vás nemusí zbavit pouze tablety z lékárny, ale také třeba bylinky.

Pomoc při nachlazení

Pokud vás přepadl kašel, nachlazení a potíže horních cest dýchacích, pomůže vám tymián. Tato bylinka dokáže tlumit kašel a usnadnit vykašlávání. Výborný je zejména tymiánový sirup. Připravit si můžete také nálev z květu divizny. Na posílení imunitního systému pak pomáhá mateřídouška, třapatka nachová nebo medvědí česnek.

Pomoc při kožních potížích 

Ať už to přeženete s opalováním, nebo máte podrážděnou pokožku, sáhněte po heřmánku. Poslouží vám obklady z heřmánkového čaje. Univerzálním lékem při kožních potížích je mast z měsíčku. Odřeniny nebo drobné ranky se rychleji zahojí díky aloe vera. Gel z rostliny se jednoduše natírá na postižené místo.

Pomoc při bolestech

Na bolesti spolehlivě zabírá čaj připravený z vrbové kůry. Výborný je také tužebník jilmový, který bývá nazýván jako přírodní aspirin. Snižuje zejména bolesti hlavy nebo kloubů. Na migrény a bolesti hlavy je vhodná zase kopretina řimbaba nebo andělika lékařská. Na bolest zubů doporučuje lidové léčitelství hřebíček. Na tento problém pomáhá také odvar ze šalvěje, který se kloktá. Kostival pomáhá při zánětech či naraženinách. K dostání jsou dnes běžně kostivalové masti a gely.

Pomoc při problémech se zažíváním

Při plynatosti pomůže kmín, anýz nebo fenykl. Pocitu nafouklého břicha vás spolehlivě zbaví řebříček. Průjem zase zažene řepík, který můžete konzumovat ve formě čaje. Na nevolnost a zvracení zabírá čaj z lípy, máty, heřmánku a meduňky.

Bylinková lékárnička

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!