Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vyhoření v práci / foto: shutterstock

Jak se vypořádat se syndromem vyhoření...

V předešlém článku jsme si řekli, co vlastně ten syndrom vyhoření je, jak se projevuje a koho nejvíce postihuje. Dnes si povíme, co udělat v rámci prevence, či jak syndrom vyhoření řešit, pokud jím opravdu začneme trpět.

 Jak syndromu vyhoření předcházet?

Určitě si nenoste práci domů a to nejen v notebooku či v kufříku v papírech, ale především ne v hlavě.

Určete si pravidelný odpočinek a to opravdu tak, že si jej konkrétně naplánujete. Například v úterý půjdete plavat, dvě čtvrteční odpoledne v měsíci si rezervujte třeba pro návštěvu knihovny, kina či nějaké výstavy a pěkně si to zapište do diáře. Takové to „ještě se domluvíme“, většinou nedopadne.

Utužujte přátelské vztahy. Schůzky s přáteli si domlouvejte na pevný den a hodinu, ne na neurčito... Až někdy... Jistě potom nevyrazíte nikam, protože se vám bude zdát, že máte stále něco důležitějšího na práci. Nemáte.

Minimálně jednou do roka vyjeďte alespoň na dvoutýdenní dovolenou. Vypněte mobilní telefon, sociální sítě a relaxujte.

 Syndrom vyhoření už vás postihl, jak se s ním porvat?

Léčba syndromu vyhoření není rozhodně jednoduchá, neexistuje na něj totiž žádný konkrétní lék. Je potřeba docházet na dlouhodobou terapii, která může trvat i několik měsíců. Samozřejmě čím dříve člověk vyhledá odborníka, tím lépe.

Kdo trpí syndromem vyhoření, potřebuje úplně změnit styl života, a pokud to bude možné a povede to k úspěchu léčby, změnit i zaměstnání. Dalším zásadním krokem je navrácení sebevědomí, sebedůvěry. Zkuste se radovat z maličkostí, z toho, že svítí slunce, dali jste si skvělé jídlo či podnikli s přáteli zajímavý výlet.

Rozhodně na sebe v rámci léčby nespěchejte, duše potřebuje čas. Určitě vám může pomoci absolvování léčebného pobytu v lázních. A co je nejdůležitější, než se vrátíte do zaměstnání, či nastoupíte do nového, stanovte si priority. Neberte si na sebe práce víc než vám náleží, jen abyste třeba uchránili línějšího kolegu od průšvihu.

Bohužel jsme všichni nahraditelní, ale zdravotní problémy a pošramocená duše se dává těžko do pořádku.

Nezapomínejte tedy myslet především na sebe a neberte to jako sobectví. Pokud vy budete v pořádku, budete fungovat v práci, doma v rodině a spokojenost se rozlije na všech frontách.

Jak se vypořádat se syndromem vyhoření...

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!