Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panická ataka / foto: shutterstock

Panická ataka vám může od základu změnit život

V různých podobách se s ní setkává každý pátý člověk. Ať již formou sdílení problému s postiženým přítelem či vlastní zkušeností.

Jak poznáte, že vás právě postihla panická ataka?

Tento typ paniky se dostaví obvykle v noci, kdy je tělo po zátěži již zklidněno a je čas na spánek. V tu chvíli se dostaví silné a neutišitelné bušení srdce, pocit, že musíte okamžitě zemřít a panická hrůza z toho všeho, co se vám právě děje. Máte pocit, že musíte utéct, ale není kam. K tomu se přidávají mdloby, točení hlavy a návaly horka nebo chladu, v mnoha případech dojde i ke znecitlivění končetin a zvracení. V tomto stavu si postižený nejčastěji volá sanitku s podezřením na infarkt, který lékaři obvykle nediagnostikují a předají pacienta do péče psychiatra.

Jaké jsou komplikace panické ataky?

Lidé postižení tímto typem poruchy se obvykle vyhýbají místům a situacím, které jim mohou přivodit další záchvat. V konečném důsledku to může vést tak daleko, že si nedojdou ani na nákup či k lékaři. Přetrvává strach ze ztráty kontroly a ze smrti. Výsledkem je život značně okleštěný o běžné radosti i starosti. Panická atak postihuje dvakrát častěji ženy než muže a může propuknout u kohokoliv.

Nejčastější spouštěče této poruchy

Mezi obvyklé příčiny se řadí zejména zvýšená míra stresu, nadužívání alkoholu, kávy, zvýšená spotřeba cigaret. To vše v kombinaci s nedostatkem spánku a jakoukoliv životní tragédií, například ztrátou blízkého člověka, může vést k propuknutí epizody této nepříjemné choroby či její masivní rozvoj spojený se zvýšenou mírou úzkosti a fyzické i duševní nepohody.

Lze panickou ataku léčit?

Jediná úspěšná léčba v současné době spočívá v podávání psychofarmak v kombinaci s psychoterapií. Záchvatům panické poruchy však lze úspěšně předcházet úpravou životního stylu. Máte-li pocit, že je toho na vás příliš a že už svůj život ani práci nezvládáte, nedejte se pohltit beznadějí a začněte pracovat se svojí myslí. Můžete se naučit meditovat nebo si každý den vyhradit alespoň 10 minut pro sebe a vypít si v klidu bylinkový čaj, zkrátka odpoutat se od běžného dění, které vám způsobuje životní nepohodu.

Panická ataka vám může od základu změnit život

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!