Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zdroje vápníku / foto: shutterstock

Zdroj vápníku v potravinách

Vápník, latinsky Calcium, je nejvýznamnější prvek z řady kovů alkalických zemin, lehký, velmi reaktivní kov. Jako biogenní prvek je jedním ze základních stavebních kamenů buněk všech živých organizmů na této planetě.

Vápník hraje zcela nezastupitelnou roli pro zachování zdraví našich kostí. Mimo jiné napomáhá správné funkci svalů, srdce, nervové soustavy, ovlivňuje také srážlivost krve a produkci hormonů.

99% vápníku v lidském těle je obsaženo v kostech a zubech, zbývající 1% se nachází v krvi a měkkých tkáních. Vápník je nezbytný pro zdravý vývin a růst kostí a zubů, proto je důležité, aby se stal pravidelnou součástí jídelníčku našich dětí.

Kolik vápníku bychom měli denně přijmout?

Uvádí se, že denní dávka vápníku by měla činit cca 1000 mg denně, u kojících žen, starších žen a dětí ještě asi o 300 - 500 mg více. Reálně se však přísun vápníku odhaduje pouze na cca 500 mg, což je málo. Organismus si není schopen vápník sám vyrobit, proto jeho přísun musíme zajistit prostřednictvím správné stravy. 

Strava s vysokým obsahem vápníku

Jaké jsou nejlepší zdroje vápníku?

Nejlépe využitelné zdroje vápníku jsou živočišné. Vápník z rostlinných potravin je využitelný hůře z důvodů přítomnosti fytátů, šťavelanů anebo vlákniny.

Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky. Vápník se z mléka výborně vstřebává. Mléko má také unikátní poměr fosforu, bílkovin, draslíku a hořčíku. Žádné jiné zdroje vápníku takový vhodný poměr všech látek důležitých pro správné ukládání vápníku do kostí nemají.

Kdo z nějakých důvodů nemůže požívat klasické mléko (problémy se střevy apod.), může sáhnout po zakysaných mléčných výrobcích, jogurtech, kefírech a podobně.

Bohatá na vápník je také většina sýrů. 
Dalším významným zdrojem vápníku jsou ryby, především sardinky a losos a to ať už čerstvé či konzervované. Navíc obsahují také nezbytný vitamín D, který pomáhá ukládat vápník do kostní hmoty.

Rybí maso

Obrovský zdroj vápníku se skrývá v máku, obsahují ho rovněž další druhy semen, sezamová a chia semínka.

Vápník najdeme také v luštěninách, především v čočce a fazolích. Nejvíce vápníku se nachází ve fazolích s názvem Prskavec ledencový. Bílé fazole jsou rovněž bohatým zdrojem tohoto prvku.

Mezi další zdroje vápníku patří ořechy, zejména mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy, sója.

Nesmíme zapomenout ani na zeleninu a to zejména na listovou. Mezi nejbohatší zdroje vápníku patří kapusta, špenát nebo merlík bílý. Dále můžeme zmínit i brokolici, čínské zelí, rebarboru nebo laskavec.

Zelenina jako zdroj vápníku

Některé druhy potravin se obohacují vápníkem, aby se touto cestou dostal k nám, například cereálie, kukuřičný škrob a mouka. Významným zdrojem vápníku jsou rovněž tofu, nepražené kakaové boby nebo sušené fíky. Nezapomeňme na minerální vody a také některé nápoje (džusy) bývají výrobcem obohaceny o vápník.

Vápník, jak vidno, je obsažen v pestré škále potravin, proto si jimi doplňme náš jídelníček.

Zdroj vápníku v potravinách

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!